Herman Bekius moest wennen aan de stilte

Lelystad - De korte geschiedenis van Lelystad is rijk aan verhalen over markante persoonlijkheden die de stad hebben opgebouwd. Een van hen is Herman Bekius, de eerste huisarts en leraar van Lelystad.

Dienstweigeraar

Vlak na de inpoldering werd Herman Bekius als dienstweigeraar ter werk gesteld op Perceel P, zoals Lelystad toen werd genoemd. Zijn huis bestond uit een klein kamertje met drie rieten stoelen en een ronde rieten tafel. Hij keek uit op de dijk. In het boek 'Geschiedenis Werkeiland Lelystad 1950-1958' beschrijft hij zijn uitzicht: 'Eens zou hier de polder zich uitstrekken, nu is het nog slechts een eentonige grijze watervlakte'.

Bevallingen

Hij moest wennen aan de stilte en miste zijn vrouw (eveneens arts) en zoon, die hij achterliet in Groningen. Er woonden nog maar weinig mensen op het eiland. Daarom vulde de jonge arts zijn tijd met het opzetten van een kaartsysteem, het bepalen van de bloedgroep van de volwassen semipermanente bewoners en het begeleiden van bevallingen.

Bij het ter wereld brengen van de kinderen werd Bekius geassisteerd door Cootje Beekhuis, een van de eilandbewoonsters. 'Af en toe traden complicaties op, zoals bij mevrouw Kuznicky', schrijft Bekius in 'Geschiedenis Werkeiland Lelystad 1950-1958'.

De geboorte van de kleine Kuznicky verliep aanvankelijk voorspoedig: een fraaie baby kwam vlot te voorschijn. Maar toen bleef de nageboorte vastzitten en trad er bloedverlies op. De nageboorte moest met de hand van de baarmoederwand worden losgemaakt.

Zonder enige ervaring

Bekius: 'Een heel karwei, waaraan mevrouw Beekhuis en ik, zonder enige ervaring op dit punt, moesten beginnen. Mevrouw Beekhuis klom naar de achterzijde van het bed in het nauwe kamertje om narcose te geven. De ongeruste vader moest mij assisteren. De toestand werd er niet beter op, toen Kuznicky opmerkte: "Ik geloof, vrouw dood gaat", en vervolgens flauw viel. Gelukkig kwam alles wel voor elkaar, al was de kraamvrouw wat zwakjes'.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Wekenlang geïsoleerd

Bekius gaf ook les aan leerplichtige kinderen op het eiland. Bob Flobbe, destijds een van de weinige kinderen op het eiland: 'Hij speelde een belangrijke rol in de periode waarin het werkeiland wekenlang geïsoleerd was. Het IJsselmeer was dichtgevroren. Schepen konden het eiland niet meer bereiken. Dokter Bekius was degene die contact onderhield met de minister en ervoor zorgde dat bommenwerpers en helikopters vers fruit en post dropten'.

Ziekenhuisschool

De kinderen gingen een keer in de week naar school in Harderwijk. De overige dagen leerden ze thuis. Tijdens de isolatie van het werkeiland werden de lessen overgenomen door huisarts Bekius. Dit deed hij in de zogenaamde ziekenhuisschool. De kinderen leerden geen woordjes als roos, vuur, pim of aap, noot, mies… Maar, de staart van de aap doet zeer. De aap moet met de staart in de soda. De staart is nat.

De kinderen kregen ook biologieles. 'In het voorjaar gingen we met de roeiboot naar de Markerwaarddijk, waar we alle soorten meeuwen en eieren leerden kennen. We vonden het heel leuk'.

Zeven leerlingen

In 1954 werd de eerste (openbare) lagere school op het eiland geopend. Tijmen van Voorst werd aangesteld als leraar en begon met zeven leerlingen, verdeeld over vier klassen. Herman Bekius kon weer doen waarvoor hij geleerd had; zorgen voor een goede gezondheidszorg op het eiland.

Heimwee naar het oude land

Herman Bekius verhuisde later naar Dronten, waar hij in 1964 het eerste gezondheidscentrum van Nederland opende. In een interview in 1995 vertelt hij dat hij zich in de beginjaren van de polder in zijn praktijk niet alleen richtte op de lichamelijke, maar ook op de mentale gesteldheid van de patiënten. 'In die tijd hadden veel mensen heimwee naar het oude land'.

Herman Bekius overleed op 1 februari 1999 in Dronten.

Lees meer in het dossier 50 Jaar Lelystad.