Ondernemers Lelycentre kijken vooruit na brand

Lelystad - 'Ik ben een nuchter mens, maar toen ik de ravage hier zondagmorgen zag was ik emotioneel. Zo'n brand heeft ontzettend veel impact', zegt Harry Schutte, eigenaar van Harrels en voorzitter van ondernemersvereniging 't Lelycentre.

Hij staat achter de toonbank van zijn lunchroom. De lichten zijn uit, het systeemplafond is opengemaakt en er hangt een scherpe brandgeur. 'Alles moet worden schoongemaakt. Ik kan zelfs geen kopje koffie voor jullie inschenken', zegt hij verontschuldigend.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Verslagenheid

In de nacht van oud en nieuw woedde er winkelcentrum 't Lelycentre een grote brand, waarbij het filiaal van de Marskramer volledig in rook opging. De verslagenheid onder de winkeliers is groot. 'We balen ontzettend, maar zetten alles op alles om zo snel mogelijk open te gaan', zegt Harry Schutte.
De ramen van zijn lunchroom zijn door de enorme hitte gebarsten en de parasols gesmolten. In zijn hand houdt hij een lijstje met telefoonnummers die hij vandaag moet bellen. 'We zijn al een eind op weg. Mijn verzekeringsagent is net langs geweest, de koffiemachines worden deze week gereinigd en het glas voor de voorpui komt morgen'.

(De tekst gaat verder na de foto's)

 

Videobeelden

Schade-experts lopen door het winkelcentrum, mensen maken foto's en gluren door de ramen van de gesloten winkels. 'Het is geen best begin van het nieuwe jaar', verzucht Harry. Hij doet de deur open voor twee agenten, die vragen of ze de videobeelden mogen bekijken waarop te zien is dat feestgangers in het overdekte winkelcentrum met vuurwerk gooien. 'Ons doel is om -aan de hand van de beelden en verklaringen- vast te stellen hoe het precies is gebeurd. Met de beelden hopen we nog meer duidelijkheid te krijgen', zegt een van hen.

(De tekst gaat verder na de foto's)

 

Ook bij Brood- en Banketbakkerij Prins, lingeriezaak Elle-Vé en Christelijke boekhandel De Fakkel is sprake van rook- en waterschade. Bakker Joost Prins: 'We zijn op dit moment druk bezig om alles schoon te maken. Een gespecialiseerd bedrijf verwijdert alle roetdeeltjes. Ondanks dat we goed zijn verzekerd missen we omzet en zitten onze medewerkers verplicht thuis'.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Geen rotje

Sharon Diepgrond, eigenaar van De Korenschoof, heeft 'geluk' gehad. De bloemenzaak heeft nauwelijks last van de rook- en waterschade. Sprake van inkomstenderving is er wel. 'We hadden ons de start van het jaar 2017 anders voorgesteld', zegt ze, kijkend naar het uitgebrande pand tegenover haar winkel. 'Wie gaat er nu binnen met vuurwerk gooien?! En dit is vast niet alleen een rotje geweest...' zegt een voorbijganger.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Schouders eronder

'En nu maar hopen dat de winkel snel wordt dichtgetimmerd en dat Marskramer terugkomt…', zegt Harry Schutte. Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. 'We zijn allemaal hardwerkende ondernemers die trots zijn op 't Lelycentre. We zetten onze schouders eronder', besluit hij positief.

Lees meer in het dossier Grote brand Lelycentre 1 januari 2017.