Voorafgaand aan brand in Lelycentre is met vuurwerk gegooid

Lelystad - Voorafgaand aan de grote brand die in Oudjaarsnacht woedde in het Lelycentre in Lelystad, is er in het overdekte winkelcentrum met vuurwerk gegooid. Dit blijkt uit beelden van een bewakingscamera die bij Lunchroom Harrels hangt.

Op de videobeelden is te zien dat feestgangers met vuurwerk gooien. De beelden zijn inmiddels in het bezit van de politie. Ook bij andere omliggende winkels heeft de politie bewakingsbeelden opgevraagd.

Tijdens Oudjaarsnacht was er een feest gaande bij een partycentrum boven de getroffen winkel van Marskramer. 'Ons doel is om –aan de hand van de beelden en verklaringen- vast te stellen wat er precies is gebeurd. Met de beelden hopen we nog meer duidelijkheid te krijgen', zegt een woordvoerder van de politie.

Gelaten stemming

Bij de winkeliers in het oudste winkelcentrum van Lelystad heerst een gelaten stemming. Enkele ondernemers, zoals bakkerij Prins, Lunchroom Harrels, lingeriezaak Elle-Vé en christelijke boekwinkel De Fakkel zijn wegens schade als gevolg van de brand tijdelijk gesloten.

Tweede grote brand

Het is in relatief korte tijd de tweede grote brand in het Lelycentre. In februari 2016 werd er grote schade aangericht bij een uitslaande brand in de Koopmansstraat. In mei zorgde een plofkraak op de geldautomaat van de Rabobank voor opschudding.

Schouders eronder zetten

Desondanks zitten de ondernemers niet bij de pakken neer. Ze zetten er de schouders onder om de boel weer zo snel mogelijk op de rails te krijgen, zo bleek zondagmiddag tijdens een bijeenkomst in wijkcentrum Atolplaza, waarbij ook de hulpdiensten en burgemeester Ina Adema aanwezig waren.

Lees meer in het dossier Grote brand Lelycentre 1 januari 2017.