Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Verlepte planten

Met de start van juli krijgen we weer meer van het echte, warme zomerweer. Sommigen van jullie vinden het waarschijnlijk heerlijk, terwijl anderen liever wat koelere temperaturen zouden hebben. Maar voor de planten in onze tuinen is het in elk geval

Maar voor de planten in onze tuinen is het in elk geval behoorlijk afzien. Op echt warme dagen zal je ze al snel slap zien hangen, en als je niet oppast kunnen ze zelfs helemaal verdorren. Dan kun je je natuurlijk afvragen of zulke planten hier wel zouden moeten groeien, als ze het klimaat blijkbaar niet aan kunnen, maar dat is een vraag voor een andere keer. Je wilt immers ook een mooie tuin met bijzondere planten, toch?

Hoe dan ook, die planten verleppen dus. Dat kan al na een paar uur in de warme zon gebeuren, of pas na een aantal dagen droogte, dat verschilt ontzettend per plant. Het achterliggende mechanisme is echter wel hetzelfde. Zodra een plant merkt dat hij een tekort aan water begint te krijgen, zal hij de poriën in zijn bladeren sluiten. Daarmee voorkomt hij dat er water verdampt. Kan er geen water uit, dan zal de plant daar ook geen tekort aan krijgen. Het probleem is alleen dat hij die poriën nodig heeft om adem te halen.

Om koolstofdioxide uit de lucht te vangen, dat hij nodig heeft voor de productie van energie, moeten de porien juist open staan. Daar moet de plant dus een afweging in maken. Kan hij nog even zonder energie, of zal hij water moeten opoff eren? Vaak sluit een plant dan een compromis door een deel van de poriën te openen. Maar ook dan ontsnapt er water. Nu moet ik eerst natuurlijk even uitleggen dat een plant zijn stevigheid krijgt van water. (Met uitzondering van planten die hout vormen, zoals bomen en veel struiken.) Door al zijn cellen helemaal te vullen met water, worden het een soort stevige ballonnetjes. Die allemaal samen zorgen voor genoeg stevigheid voor een blad om zijn vorm te behouden bijvoorbeeld.

Als we dan teruggaan naar de situatie die in de zomer vaak voorkomt, waarbij de plant meer water verliest dan hij zou willen, dan is het slaphangen ineens een heel stuk duidelijker. Je kunt je in dat geval voorstellen dat wanneer die waterballonnetjes langzaam leeglopen en bijvoorbeeld nog maar voor driekwart gevuld zijn, dat het al een stuk minder stevigheid geeft. Ook worden de groene onderdeeltjes van de plant minder “verdund” en lijken bladeren vaak dus ietsje donkerder wanneer ze verleppen. Gelukkig is dit proces nog goed terug te draaien en zal een plant snel opknappen wanneer hij weer voldoende water tot zijn beschikking heeft. Hoe lang een plant zonder water kan, dat verschilt enorm van soort tot soort.