Albert en Klaasje Ras krijgen postuum Yad Vashem-onderscheiding

Urk - Het Urker echtpaar Albert en Klaasje Ras krijgt postuum de Yad Vashem-onderscheiding. De aanvraag, ingediend door Robert Hofman van Stichting Urk in Oorlogstijd, is goedgekeurd door de Israëlische staatsinstelling.

Ondergedoken

De Urker familie bood tijdens de tweede wereldoorlog onderdak aan de Joodse Rachel Coltof-Tafelkruijer. Zij heeft daar twee jaar ondergedoken gezeten. Dankzij Albert en Klaasje Ras, die inmiddels zijn overleden, overleefde zij uiteindelijk de oorlog en emigreerde naar Israël. 

Altijd in contact gebleven

Robert Hofman van Urk in Oorlogstijd dook al eerder in de geschiedenis van Rachel Colthof-Tafelkruijer en tekende haar levensverhaal op. Rachel overleed op 94-jarige leeftijd in 1981 in Arnhem. De band met de Urkers is altijd gebleven. Tafelkruijer kwam nog regelmatig langs. Daarnaast liet ze in Israël een boom planten ter ere van de familie en schonk ze Albert en Klaasje een ring, die nog steeds in de familie wordt doorgegeven.

(De tekst gaat verder na de tweet)

Blij met onderscheiding

De familie van Rachel is erg blij met de goedkeuring. 'Zojuist kreeg ik een telefoontje met de mededeling, dat jullie aanvraag is goedgekeurd. Van harte gefeliciteerd', meldde achternicht Mirjam Tafelkruijer vanuit Israël aan de nabestaanden van de familie Ras.  

Piete, de jongste dochter en laastst levende van het gezin, zal de onderscheiding in ontvangst nemen. Het is nog onbekend wanneer en waar de uitreiking plaatsvindt.

Niet de eerste Yad Vashem-onderscheiding op Urk

De familie Ras is niet de eerste Urker familie die de onderscheiding 'Rechtvaardigen onder de Volkeren' in ontvangst mag nemen. Ook het echtpaar Gerrit en Marretje Kramer-Koffeman kwam in 2014 in aanmerking voor het eerbewijs. 

Yad Vashem

Yad Vashem is een Israëlische staatsinstelling die Joodse slachtoffers en redders van Joden tijdens de Holocaust herdenkt. In Nederland kregen al zo'n 5516 Nederlanders een onderscheiding voor het behoeden van Joden voor deportatie door nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.