TeamAlert gaat met Lelystadse jongeren in gesprek over alcohol in verkeer (video)

Lelystad - Verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert stond zaterdag met het project StreetTalk op festival Artifest in Lelystad. In dit project discussiëren vriendengroepen met elkaar over alcohol in het verkeer.

Het bijzondere aan dit project is dat de voorlichtingsmedewerkers van dezelfde leeftijd zijn als de jongeren waarmee zij in gesprek gaan. Tijdens het gesprek maken zij jongeren bewust van de gevaren van hun gedrag in het verkeer.

Kwetsbare groep in verkeer

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat er nog steeds teveel verkeersdoden zijn in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar. Onderzoek wijst uit dat jongeren een kwetsbare groep zijn in het verkeer (SWOV, 2015). TeamAlert gaat daarom met verschillende projecten naar evenementen in heel Nederland om jongeren bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid.

Video- en fototeam

Tijdens StreetTalk worden de voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert opgesplitst in twee teams: een video- en fototeam. Het videoteam benadert groepen vrienden. Jongeren worden voor de camera geconfronteerd met vragen en stellingen over actuele onderwerpen rondom verkeersveiligheid, zoals alcohol in het verkeer. Daarnaast zet het fototeam jongeren op de gevoelige plaat. Zij bespreken de effecten van alcohol in het verkeer, zoals het tunnelvisie-effect.
Deze manier van uitvoering is mede mogelijk door een subsidie van de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad.

Aantal jonge verkeersslachtoffers terugdringen

Stichting TeamAlert is dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, die zich sinds 2000 inzet om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. TeamAlert organiseert diverse educatieve projecten en voorlichtingscampagnes. Door jongeren op originele, humoristische, overtuigende en soms iets brutale manier te benaderen, probeert TeamAlert bewustwording te creëren rondom hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer. In 2014 heeft TeamAlert als eerste jongerenorganisatie wereldwijd de International Road Safety Award in ontvangst genomen.
 
Wethouder Ed Rentenaar: 'Goed dat TeamAlert ook dit jaar weer aanwezig was om onze jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer als zij alcohol gedronken hebben. Er vallen nog steeds teveel jonge slachtoffers. En door het op deze manier onder de aandacht te brengen, door en voor jongeren. is het niet alleen leuk maar ook nog educatief'.

Bekijk hieronder de video van StreetTalk tijdens Artifest in Lelystad.