'Voedselbos is vervolmaking Roggebotstaete'

Dronten - Met het voedselbos dat afgelopen weekend voor het grootste deel werd aangeplant, is de blauwdruk van Roggebotstaete klaar. Wat in 2005 begon als ecologisch landgoed vond door de jaren heen langzaam haar vorm als landgoed en proeftuin.

Een proeftuin voor duurzame voedselproductie, maar ook voor sociale innovatie. 'Het voedselbos is de vervolmaking van Roggebotstaete,' zegt directeur Lennard Duijvestijn.

'We hadden al varkens, schapen, koeien, een oermoestuin, een bijenstal en een werkplaats. Met het voedselbos is de blauwdruk helemaal ingevuld. Het ontwerp is klaar,' zegt Lennard trots.

Lang geworsteld

'We hebben lang geworsteld met wat Roggebotstaete nu precies is. Zijn we nu voedselproducerende natuur, de ideale plek voor teambuilding of misschien een plek voor educatie en re-integratie? Inmiddels zijn we tot de conclusie gekomen dat we het allemaal zijn. Geen boerenbedrijf maar een proeftuin in een aantrekkelijk landschap waar we ruimte kunnen geven aan thema's als duurzame voedselproductie en sociale innovatie. We gaan daarbij altijd uit van de kracht van de natuur.' Uiteraard blijft het mogelijk om al wandelend van het landgoed te genieten.

Verbinding tussen mens en natuur

Roggebotstate wil de verbinding tussen mens en natuur opnieuw leggen. 'We zien het als een experiment of leerproces voor de relatie tussen mens en natuur. We creëren ruimte voor de mens met gezond voedsel als verbindend middel,' legt Lennard uit. 'We zijn al een paar jaar aan het experimenteren om onze identiteit te vinden. Nu zijn we juist tot de conclusie gekomen dat onze identiteit juist het experimenteren is; altijd op zoek naar innovatieve manieren om mens en natuur te verbinden.'

Eerste oogst volgend jaar

In het voedselbos staat straks een combinatie van productiegewassen en wilde of oudere rassen. De nieuwe aanplant werd in een bestaand bos gezet, waar al hazelnoot, mispel en kornoelje staat. De eerste voorzichtige oogst wordt volgend jaar al verwacht. Naast een groep vaste vrijwilligers heeft een groep van dertig buitenlandse studenten van de Hogere Agrarische Hogeschool geholpen.