Urker visboeren beloond voor moedige daad

Urk / Oldemarkt - De Urker visboeren Marco Buter en Jan Anker, dankzij wie in januari de overvallers van juwelier Vonk in Oldemarkt konden worden ingerekend, zijn vandaag door de Stichting Maatschappij en Veiligheid beloond voor hun moedige daad.

De voorzitter van de stichting, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, reikte in het Stadhuis van Rotterdam de bronzen penning aan het tweetal uit.

Marco Buter en Jan Anker staan elke week op dinsdag met hun viskraam in Oldemarkt. Terwijl zij daar op dinsdagochtend 12 januari aan het werk waren, zagen ze dat de nabijgelegen juwelier Vonk werd overvallen. Zij twijfelden geen moment en zetten de achtervolging in. Twee overvallers werden door de Urkers overmeesterd en aan de politie overgedragen.

(De tekst gaat verder na de tweet)

Eind 2014 hadden Buter en Anker ook al ingegrepen bij een overval op dezelfde juwelier.

De Stichting Maatschappij en Veiligheid is - met steun van het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg – in 2012 begonnen met het jaarlijks belonen van mensen die hun verantwoordelijkheid voor veiligheid hebben genomen en medeburgers hebben geholpen.

Bekijk hieronder het interview met Marco Buter, kort na de overval.