'Deltaplan voor huisvesting studenten' zeker niet eerder dan volgend jaar

Dronten – De huisvesting van arbeidsmigranten en studenten zal in de gemeenteraad niet eerder besproken worden dan in januari of februari volgend jaar.

Na 22 december

Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering, toen GroenLinks daar expliciet naar vroeg. De partij wil bij de bespreking van het ‘paraplubestemmingsplan’ met een aantal voostellen komen. ‘De indruk is gewekt dat dit vlak na de zomer, in september al,  aan de orde zou komen,’ gaf fractievoorzitter Paul Vermast aan.

Wethouder Nico Verlaan schetste echter het tijdspad van de procedure, en die geeft aan dat de gemeenteraad na 22 december twaalf weken de tijd heeft om een besluit te nemen.

Noodbestemmingsplan

Het ‘paraplubestemmingsplan’ is een soort noodbestemmingsplan. Dat moet een aantal fouten die eerder zijn gemaakt bij het vaststellen van bestemmingsplannen naar aanleiding van de spreiding van huisvesting van arbeidsmigranten en studenten in gewone woonhuizen regelen. Vlak voor de zomer bleek dat de gemeente een aantal aangevraagde vergunningen die men vanwege dat spreidingsbeleid zou willen weigeren, niet kan weigeren. Vervolgens kwamen er ook verhalen naar buiten van omwonenden die zeggen veel overlast te hebben van studenten.

Voorschot

GroenLinks heeft eerder al een voorschot genomen op de discussie die nu steeds wordt uitgesteld. Men wil de huisvering van studenten en arbeidsmigranten in woonwijken verbieden. Studenten zouden moeten worden gehuisvest op campussen, arbeidsmigranten op bedrijventerreinen. Bovendien zouden respectievelijk de opleidingen en bedrijven die veel gebruik maken van arbeidsmigranten daar verantwoordelijk voor moeten worden.

De maatregelen die GroenLinks wil nemen stuiten op veel weerstand. Studentenvereniging Usra ziet er bijvoorbeeld niets in. ‘Daarmee worden studenten weggezet als een niet-welkome doelgroep die in een aparte enclave buiten de gemeenschap moet worden geplaatst,’ reageerde men eerder.

Debat volgend jaar

‘De eerste gelegenheid voor een debat is dus pas ergens volgend jaar,’ zei Vermast donderdag. D66 gaf desondanks wel vast een voorzetje donderdag. ‘Misschien moeten we komen met een soort deltaplan voor studentenhuisvesting,‘ zei fractievoorzitter Foeke Bongers. ‘Om op korte termijn  te kijken: wat kunnen we doen? Want het aantal studenten zal niet minder worden…’