Vogelhuisje verbindt studenten met omwonenden

Dronten – ‘Dronten is in korte periode enorm gegroeid. Daar is onvoldoende op ingespeeld.’ Anouck Gaastra, voorzitter van studentenvereniging Usra, heeft donderdag aan burgemeester Aat de Jonge een vogelhuisje aangeboden.

Dat staat symbool voor de studentenwoningen in Dronten.

Pauw Academy

De studentenvereniging, wethouder Nico Verlaan, omwonende Wim Bokkers en huisbaas Peter Brands zijn woensdagavond te gast geweest bij Pauw Academy. Voorafgaand aan het televisieprogramma werd onder leiding van Geert Sol van Aeres Hogeschool Dronten het ‘probleem’ van de studentenhuisvesting verkend.

Want dat er een probleem is, dat geeft Gaastra toe. ‘Dat probleem is dieper dan een beetje overlast.’ Volgens haar is de snelle groei van Dronten, van het aantal studenten in Dronten en het niet tijdig inspelen hierop debet aan de problemen die er nu zijn.

Oplossingen

Maar in plaats van te denken in problemen, denkt zij liever in oplossingen. En daar komt het vogelhuisje bij kijken. ‘Je moet nooit teveel vogelhuisjes bij elkaar plaatsen, want dan wordt het één grote schijtbende. Je moet ze dus over het hele bos verdelen,’ zei ze. Een metafoor voor de studenten. Niet dat die de boel onder schijten, maar als je er heel veel in een klein gebied huisvest, veroorzaakt dat wel problemen.

Maar de vogelhuisjes hadden nog een bedoeling. ‘We hebben er vijftig laten maken. Studenten in een studentenhuis kunnen er één kopen, omwonenden ook. De bedoeling is dat zij die vogelhuisjes dan aan elkaar geven. Zo bel je bij elkaar aan, zo leer je elkaar kennen, zo ontstaat er verbinding.’ Bovendien gaat de opbrengst van de verkoop naar een goed doel en zit er ook nog een folder van de vogelbescherming in de vogelhuisjes.

Onder de indruk

Burgemeester Aat de Jonge nam het vogelhuisje met veel plezier in ontvangst. Daarbij toonde hij zich onder de indruk van Gaastra. ‘Wij hebben 27 raadsleden, en daar zitten fantastische sprekers bij. Maar als we haar horen spreken…. Die zouden jullie allemaal wel als lijsttrekker willen hebben, of niet? Maar dat gaat niet gebeuren….’

De Jonge gaf aan dat een probleem dat eerst latent aanwezig was, de laatste tijd in volle hevigheid naar boven is gekomen. ‘En we moeten er samen uitkomen. Want Dronten kan niet zonder betrokken inwoners, studenten en arbeidsmigranten. Dat Usra zich ook inspant voor oplossingen, kan op veel waardering rekenen. ‘Dank voor jullie omgaan, luisteren.’ Het tuintjesproject, waarbij studenten onlangs de tuinen bij studentenwoningen hebben opgeknapt, noemde hij ‘een pareltje van een project’. ‘Een prachtig voorbeeld van hoe het kan. Want in Dronten geven we elkaar de ruimte.’

Uitzending

Van het gesprek bij Pauw Academy is een opname gemaakt. Usra nodigde donderdag alle raadsleden, maar ook omwonenden en andere belangstellenden uit Dronten, uit om die opname op 12 december in de sociëteit van de vereniging te komen bekijken. ‘In het hol van de leeuw.’ Om daarna met elkaar in gesprek te gaan.