Urk in Oorlogstijd heeft nieuw hoofdkwartier

Urk - Het archief van Urk in Oorlogstijd bestaat uit duizenden historische stukken. Sinds begin deze maand heeft het archief een nieuw thuis gevonden bij De Rots op Urk.

Een stuk ruimer in huis

Een vliegtuigonderdeel, witte handschoenen van een Urker held, Duitse en geallieerde veldtelefoons, een opgeviste huls van een bom, grove, dik gevoerde Duitse winterschoenen en tientallen mappen met persoonsgegevens: het huis van oprichter Pieter Hoekstra van de stichting Urk in oorlogstijd is een stuk ruimer nu zijn verworven overblijfselen aan de Tweede Wereldoorlog een nieuw onderkomen hebben gevonden bij De Rots. Hoekstra bewaarde de duizenden voorwerpen die te maken hebben met Urk en Urkers ten tijde van de oorlog in zijn woning, maar de spullen moesten plaats maken voor de komst van zijn eerste kind.

Kelder

Op 1 november zetten stichting Urk in Oorlogstijd en stichting Koffiebar Urk hun handtekening onder een huurcontract, waardoor Stichting Urk in Oorlogstijd opslag- en werkruimte heeft bij De Rots. In het voormalige Hardrockcafé om precies te zijn, beneden in de kelder.

‘We hebben nu echt overzicht in de opslag,’ vertelt Hoekstra enthousiast. ‘We kunnen beginnen met het sorteren en beschrijven van de objecten. Zo zijn we erachter gekomen dat we wel zes brandstofblikjes van één merk hebben. Twee ervan is ook voldoende: we kunnen nu onderdelen gaan ruilen om de collectie completer te maken.’

Hoofdkwartier

Het nieuwe ‘hoofdkwartier’ van Urk in Oorlogstijd is niet alleen een mooie opslagruimte, het dient tevens als werkruimte voor de vrijwilligers, die onder meer foto’s en persoonsgegevens, dagboeken en brieven digitaal maken. Ook kan de ruimte worden gebruikt voor tentoonstellingen. Schoolklassen kunnen hier een kijkje komen nemen, net als mensen die iets te weten willen komen over familieleden die in de Tweede Wereldoorlog bij Urk zijn omgekomen. Voor dit doeleinde kan Urk in Oorlogstijd gebruik maken van de ontvangstruimte van De Koffiebar.

Nieuwe vitrinekast gezocht

Om het plaatje helemaal compleet te maken, is de stichting nog op zoek naar een nieuwe vitrinekast. Om de aanschaf daarvan mogelijk te maken, doet Urk in Oorlogstijd mee aan de Clubkas Campagne van Rabobank Noordoostpolder Urk.

Leden van de bank kunnen tot 14 november op het initiatief stemmen. Hoekstra: ‘Voor elke stem krijgen we een bedrag waarmee we een professionele vitrinekast willen aanschaffen. Hiermee kan het oorlogsmateriaal van Urk mooi worden tentoongesteld.’

Open huis op 19 november

Stichting Urk in Oorlogstijd houdt zaterdag 19 november open huis. Van 10.00 tot 13.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje nemen en vragen stellen. Verschillende vrijwilligers laten zien wat ze doen voor de stichting, zoals het digitaal maken van brieven en het onderhouden van de website.

Kijk voor meer informatie op de website van Urk in Oorlogstijd.