Veel waardering voor actie van Usra

Dronten – ‘Hulde, hulde, hulde, hulde. De actie van studentenvereniging Usra om tuintjes op te knappen bij studentenhuizen en andere bewoners in Dronten die dat willen, heeft de vereniging veel politieke goodwill opgeleverd.

Partijen struikelden donderdagavond bijna over elkaar om hun waardering voor de actie die half oktober plaatsvond, uit te spreken.

Opvallend

‘Heel positief wat de studentenvereniging daar heeft gedaan,’ zei Bernd Rosing (VVD) en ook andere partijen spraken hun waardering uit.

Maar opvallend genoeg was het Paul Vermast (GroenLinks) die met de verbale hulde begon. ‘Je zult maar naast een studentenwoning wonen en overlast hebben. Hoe reageer je dan als overheid?’ begon hij zijn betoog. Vermast heeft zich in het recente verleden meer dan kritisch uitgelaten over de fouten die zijn gemaakt in het bestemmingsplan voor kamerverhuurpanden, waardoor er nu in veel gevallen niet kan worden opgereden tegen overlast.

Vervolgens stak hij de loftrompet over Usra. ‘Nee, reageer dan als Usra, die werk aan draagvlak door tuinen te onderhouden. Hulde! Ik heb er maar één woord voor: Hulde!’

Tegenover elkaar

Opmerkelijk, want deze zomer stonden Usra en Vermast nog pal tegenover elkaar, toen de fractievoorzitter van GroenLinks reageerde op overlast die omwonenden ervaren bij enkele studentenpanden. Vermast kondigde toen aan met voorstellen te komen om die overlast tegen te gaan, zoals een verbod op het huisvesten van studenten in woonwijken. Onderwijsaanbieders zouden verplicht moeten worden de studenten te huisvesten op campussen.

‘Wij ontkennen zeker niet dat er studentenhuizen zijn die tot overlast in de buurt leiden. Maar in onze samenleving past het beter om de dialoog aan te gaan om samen tot de gewenste oplossing te komen in plaats van een grote groep inwoners van Dronten in het verdomhoekje te plaatsen en te bestempelen als notoire veroorzakers van overlast,’ stelde USRA-voorzitter Anouck Gaastra als reactie daarop.

Debat eind november

De oplossingen van Vermast komen eind deze maand aan de orde, als de gemeenteraad gaat praten over de huisvesting van studenten en arbeidsmigranten. Voor de oplossingen die Vermast eerder aandroeg lijkt geen politiek draagvlak te bestaan. De meeste partijen hebben hun hoop gevestigd op regelgeving die in de Tweede Kamer in de maak is en die het gemeenten makkelijker maakt op te treden tegen burenoverlast.