Nieuw Land verzorgt unieke rondleiding IJsselkogge

Lelystad - Het is mogelijk om op zondag 6 november een unieke rondleiding te krijgen bij het scheepswrak van de middeleeuwse IJsselkogge die begin dit jaar op spectaculaire wijze werd geborgen uit de IJssel bij Kampen.

De rondleiding wordt gegeven door Laura Koehler, hoofd conservering van Nieuw Land.

Hoogtijdagen

De IJsselkogge dateert uit de middeleeuwen; de hoogtijdagen van de Hanzesteden. Met voorbereidingswerkzaamheden voor ‘Ruimte aan de Rivieren IJsseldelta’ door Rijkswaterstaat werd het wrak ontdekt, in kaart gebracht en besloten het bijzonder goed bewaarde schip van ongeveer twintig bij acht meter te bergen.

Opgraving en lichting

Een multidisciplinair team van onderwaterarcheologen, duik- en bergingsspecialisten werkten maanden aan de opgraving en lichting en na ruim vijfhonderd jaar kwam de IJsselkogge weer boven water. Het middeleeuwse schip werd overgebracht naar een tijdelijk conserveringsstation op het terrein van Nieuw Land in Lelystad. Batavialand - samenwerking tussen Bataviawerf, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, afdeling scheepsarcheologie en Nieuw Land - voert de conservering uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Op dit moment wordt de kogge ieder uur besproeid om het hout goed nat te houden en zo uitdroging te voorkomen.

Zeer dichtbij

Het is uniek dat het publiek tijdens deze rondleiding zeer dichtbij de kogge komt te staan. Normaal gesproken is het conserveringsstation gesloten voor publiek, maar tijdens de rondleiding zijn de kleinste details van het middeleeuws schip goed zichtbaar met het blote oog.

Uitdagingen

Laura Koehler vertelt over de typische  bouw van een kogge, de lading en de mogelijke reisbestemmingen. Ook komt het conserveren nadrukkelijk aan bod, vooral de wijze waarop, het soort materiaal dat gebruikt zal worden en de te verwachten uitdagingen. Kortom, deze rondleiding bij de IJsselkogge geeft een uniek kijkje in de bijzondere wereld van onderwaterarcheologie.

De rondleiding op 6 november start om 13.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Kaarten zijn exclusief een bezoek aan het museum. Aanmelding is niet verplicht maar wel verstandig want het aantal deelnemers is beperkt. Aanmelden kan door een mail te sturen naar aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl.

Lees meer in ons nieuwsdossier 'IJsselkogge'.