Ontwerp Meerpaalplein met bedriegertjes en speelelement

Dronten – Bedriegertjes, hagen, bankjes, meer groen en een speelelement: was het maar vast Koningsdag. Begin volgend jaar gaat het Meerpaalplein op de schop, en wat er een paar maanden later te zien is, is donderdagavond in ontwerp gepresenteerd.

En daarbij is het gelukt om binnen het budget een door Dronten zo gewenste ‘waterpartij’ mee te nemen. Vanaf Koningsdag zullen er midden op het plein op onregelmatige tijden waterstralen uit de grond schieten in verschillende hoogtes. Het anticiperen op wanneer welke straal uit de grond schiet levert gegarandeerd een nat pak op. Honden zijn er ook gek op.

Ook is er, en dat was geen eis en is dus extra, ruimte voor een ‘speelelement’: een ronde boog met gekleurde tegels eronder. Bovenin de boog zit een camera en kinderen kunnen in de boog verschillende spelletjes opladen. Niet alleen kinderen trouwens, want ook voor ouders en ouderen zijn er allerlei mogelijkheden.

Bouwteam

Maar even terug naar het begin: na een lange discussie heeft de gemeenteraad in januari besloten groen licht te geven voor de herinrichting van het Meerpaalplein, toen nog Plein de Rede. Er werden een aantal randvoorwaarden gesteld: meer zitjes, gezelliger, meer groen, mooie verlichting en als het even kan een waterpartij. Maar de belangrijkste randvoorwaarden: met mag niet meer dan 465.000 euro kosten en de huidige beheerskosten van 10.000 euro per jaar mogen niet met meer dan 30.000 euro stijgen. En het moet voor Koningsdag 2017 gereed zijn.

Met die randvoorwaarden kon een bouwteam aan de slag, waarin eerst de gemeente en ontwerpbureau BDP.Khandekar waren vertegenwoordigd en later ook de aannemer van het project aanschoof. Het bouwteam ging in overleg met de belanghebbenden van het plein: de ondernemers aan de noord- en zuidkant, gebruikers zoals onder andere de Meerpaal, Meerpaaldagen, STADronten, stichting 4 en 5 mei en ondernemersvereniging Does van winkelcentrum Suydersee.

Toelichting

Het leverde een aantal bijeenkomsten op, waar op diverse ontwerpen kon worden geschoten en wensen konden worden geuit. Dat heeft ook tot een aantal aanpassingen geleid en uiteindelijk is daar een definitief ontwerp uit komen rollen.

BDP.Khandekar is de ontwerper van het plan. Donderdag lichtte Annemiek van Koldenhoven van het bureau de gemeenteraad in over het gelopen proces en het ontwerp.

Inrichting

De grootste verrassing van dat definitieve ontwerp is de interactieve speelplek voor kinderen, een wens van de gebruikers van en ondernemers langs het plein. Die komt aan de Meerpaalkant van het plein. In het midden komt de ‘waterpartij’: 21 bedriegertjes die in drie groepen van zeven met een verschillende straal op verschillende tijden water spuiten. ‘Er zit ook verlichting bij, waarbij voor verschillende kleuren kan worden gekozen. Als Nederland gewonnen heeft, kan er gekozen worden voor oranje verlichting. En als Nederland niet gewonnen heeft, kan het een andere kleur zijn, of wit,’ zegt Koldenhoven.

Aan de kant van het gemeentehuis komt er bij het monument een rode esdoorn, een Canadese boom die past bij het monument en in zekere zin een eerbetoon is aan de Canadese vliegers die hebben gevochten en zijn gesneuveld in Europa in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is er op het plein ruimte voor banken, zitjes en bomen. De banken en zitjes kunnen bij evenementen ook van het plein worden gehaald. In alles is rekening gehouden met de grote tent van de Meerpaaldagen.

Discussie

Grootste discussiepunten voor de ondernemers aan de zuidkant en noordkant van het plein waren de hagen langs het plein en fietsparkeerplaatsen. Het oorspronkelijke plan kende vaste plaatsen voor beiden, maar uiteindelijk is er voor gekozen de keuze voor een groot deel over te laten aan de ondernemer zelf. ‘Een winkel heeft liever fietsenrekken voor de deur, terwijl een café de hagen als toegang naar het terras wil gebruiken. Iedere ondernemer heeft nu een vier meter brede toegang en kan zelf uitmaken wat hij of zij daarmee wil doen.’

‘Het was een krap budget, het was passen en meten, maar het is haalbaar. De beheerskosten blijven met 30.000 euro per jaar (20.000 meer dan nu het geval is) binnen de gestelde randvoorwaarde en het is een open planproces geweest, dat daarom op veel draagvlak kan rekenen,’ besloot Koldenhoven haar presentatie.

Aan de slag

Nu kan men aan de slag. Er wordt tot na kerst gewacht voor de schop echt de grond in gat, om ondernemers in deze drukke periode zo weinig mogelijk overlast te laten ervaren. Het plein moet voor Koningsdag klaar zijn. ‘We hebben geen plan B voor als dat niet lukt,’ antwoordde wethouder Dirk Minne vis op vragen van de PvdA. ‘Als het niet lukt, heb ik dus een probleem. Maar in overleg met de bouwer en gezien de afgelopen winters schatten we niet in dat we nu een hele strenge winter zullen krijgen. En het is ook niet zo dat na één nacht vorst de werkzaamheden gelijk moeten worden stilgelegd. De bouwer heeft bovendien aangegeven dat als het werk door vorst twee weken stil komt te liggen, hij daarna met een twee keer zo grote ploeg een twee keer zo groot stuk tegelijk aanpakt.’

Lees meer in het dossier Meerpaalplein.