La Mascotte voert 'De Parelvissers' op in theater 't Voorhuys

Emmeloord - Muziektheatervereniging La Mascotte uit Emmeloord voert vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 november de opera 'De Parelvissers' van Georges Bizet op in theater 't Voorhuys in Emmeloord.

Prachtige koren, mooie solo's, fraai geïnstrumenteerd. 'De Parelvissers' (1863) is een uithangbord van het grenzeloze talent van George Bizet.

La Mascotte laat met haar nieuwste voorstelling zien dat deze opera zoveel meer is dan dat ene duet 'Au fond du temple saint'. Net als op Schokland en Urk hebben de parelvissers op de eilanden van Sri Lanka hun eigen mores. Met zang en dans bezweren zij de goden voor hun gevaarlijk werk. De opera is een metafoor voor de gesloten (visserij)cultuur op Sri Lanka en op Schokland.

(Bij)geloof voelbaar

In beide culturen is namelijk de invloed van (bij)geloof voelbaar. Godsdienstige argumenten als fundament voor de eigen mores van de gemeenschap. De man op zee, dagenlang weg en de vrouw die zich op haar beurt richt op haar kinderen, de kerk en de keuken.

De opera omvat allerlei thema's, die ook anno 2016 actueel zijn. Bijvoorbeeld hoe religie een belangrijke rol kan spelen in het leven en hoe die devotie ook zomaar om kan slaan in woede en haat. Maar daarnaast is De Parelvissers ook een liefdesverhaal en een verhaal over hoe een sterke vriendschap veel zware stormen kan doorstaan.

Coproductie

De voorstelling van La Mascotte is een coproductie met het Cultuurbedrijf Noordoostpolder. De originele versie van deze opera stamt uit 1863, libretto van Michel Carre en Eugene Cormon. Fred van Horst heeft de Nederlandse vertaling voor zijn rekening genomen. De uitvoeringen vinden plaats op 4 november om 20.15 uur, 5 november om 20.15 uur en 6 november om 14.30 uur.

Kaarten zijn te koop via de website van la Mascotte en de site van Theater 't Voorhuys.