De spanning stijgt: ontwerp nieuw Meerpaalplein is klaar

Dronten - Binnen de financiële kaders en op tijd klaar: de gemeenteraad van Dronten wordt donderdag geïnformeerd over het nieuwe Meerpaalplein. Daarbij wordt het nieuwe ontwerp gepresenteerd.

Discussie

De discussie over het Meerpaalplein, voorheen Plein de Rede, loopt al geruime tijd. Het grote plein wordt op de meeste dagen van het jaar als ; groots, leeg en saai’ ervaren, en in 2012 besloot de politiek na een gezamenlijke actie van VVD, PvdA en GroenLinks dat er ‘meer reuring’ op het plein moest komen.

Kosten

Nadat een bureau aan het werk was gezet om plannen te maken, leverde dat in februari vorig jaar drie ontwerpen op. De kosten van die ontwerpen deden de politiek echter schrikken: die varieerden van 900.000 tot 1,8 miljoen euro, terwijl er maar voor 500.000 euro was gereserveerd. Na enige maanden van discussie kwam er alsnog een goedkoper ontwerp uit de koker, maar de politiek besloot dat een budget van 465.000 euro richtinggevend moest zijn en dat de kosten voor beheer van het plein niet meer mogen zijn dan 30.000 euro per jaar.

Aan de slag

In een nieuw proces ging een bouwteam, bestaande uit mensen van de gemeente, de architect van de plannen en de uitvoerder van de uiteindelijke plannen aan de slag. De gemeenteraad stelde randvoorwaarden: meer groen, meer zitjes, meer terrassen en als het even kan een ‘waterpartij’, als is dat laatste een wens en geen eis. Het bouwteam zou met allerlei belanghebbenden in overleg gaan.

Informatie

Donderdag wordt de gemeenteraad geïnformeerd over het gelopen proces en de uitkomst daarvan. Wethouder Dirk Minne Vis maakte vorige week al wel bekend dat de werkzaamheden aan het plein later zullen beginnen. De gemeente wilde eerst op 1 september de schop de grond in hebben, de gemeenteraad besloot dat het niet eerder dan 1 november mocht voor het geval een mooie nazomer de terrassen nog vol zouden doen stromen, maar het wordt januari. De beloofde opleverdatum van het plein, Koningsdag moet alles klaar zijn, komt daarmee volgens Vis niet in gevaar.