Tegengas gaat de strijd aan met Cuadrilla

Emmeloord - Het samenwerkingsverband Tegengas Noordoostpolder gaat woensdag bij de rechtbank in Rotterdam de strijd aan met exploratiebedrijf Cuadrilla, dat is gespecialiseerd in het boren naar schaliegas.

Het ministerie van Economische Zaken heeft de opsporingsvergunning voor proefboringen naar schaliegas in de Noordoostpolder ingetrokken. Cuadrilla wil dat de minister dat besluit herroept. Het bedrijf is van mening dat de motivatie die de minister heeft gegeven om de opsporingsvergunning niet te verlengen, niet voldoet aan de criteria van de Mijnbouwwet.

Forse schade landbouwsector en MKB

Tegengas bepleit bij de rechtbank waarom die vergunning niet weer moet worden verleend. 'De landbouwsector en het MKB zullen forse schade ondervinden, zodra er ook sprake is van een eventuele boring. Dit wordt aangetoond in het onderzoek dat CE Delft onlangs in opdracht van Tegengas heeft uitgevoerd'.

Grondwater kan vervuilen

Mocht er daadwerkelijk geboord worden, dan is volgens Tegengas het risico ook voor de inwoners veel te groot. 'Het grondwater en dus het drinkwater kan vervuilen, het oppervlaktewater eveneens. En in de staat Oklahoma in de Vernigde Staten is kortgeleden maar weer eens aangetoond dat schaliegasboringen gepaard gaan met aardbevingen. Dat is in de Noordoostpolder funest, zeker vanwege de ligging onder zeeniveau'.

Lees meer in het nieuwsdossier Schaliegas in Noordoostpolder.