Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Blaadjes die verteren

Eindelijk herfst! Ik ben zo dol op dit seizoen, met zijn koude ochtenden, gouden zonlicht en heerlijke bosgeuren.

Zelfs wanneer je niet in de buurt van het bos bent, hangt er tijdens deze maanden toch vaak een bepaald plantengeurtje in de lucht. Je kunt het extra goed ruiken in de vroege ochtend en wanneer het net heeft geregend, probeer er maar eens op te letten.

Die heerlijke geur wordt veroorzaakt door een heleboel factoren samen. Zo zijn er paddenstoelen, bepaalde stofjes in dennenbomen en rijpe vruchten die allemaal hun steentje bijdragen. Ook verterende bladeren doen mee in de mix. Dat klinkt dan weer minder lekker, of niet? Maar toch maken ook zij deel uit van dat heerlijke geurenmengsel.

Het verteren van bladeren is niet niks trouwens. Om dat te laten gebeuren, moeten schimmels en bodemdiertjes zich flink inspannen. Sommige bladeren zijn redelijk zacht en vergaan makkelijk, andere verzetten zich en maken het de schimmels erg moeilijk. Een voorbeeld daarvan zijn eikenbladeren. Die zijn zo sterk, dat ze vaak een jaar later nog helemaal heel op de grond liggen. Is dat je wel eens opgevallen?

Wat het verschil in ‘verteerbaarheid’ van bladeren bepaalt, is onder andere de hoeveelheid looizuur, ook wel tannine genoemd. Eikenbladeren (en eikeltjes) bevatten daar bijzonder veel van, waardoor verterende organismen er nauwelijks iets mee kunnen. Leuk om te weten misschien, is dat tannine ook in rode wijn zit. Daar zorgt het ervoor dat de wijn langer houdbaar is en geeft het een droog, stroef gevoel in je mond. Ook in thee, avocado en kweepeer kom je tannine tegen.

Maar terug naar die blaadjes. De snelheid van verteren heeft behalve met tannine ook te maken met de hoeveelheid voedingsstoffen die nog in het blad zitten. Je kunt je voorstellen dat de verterende beestjes en schimmels zich liever aan een blad met veel voedingsstoffen tegoed doen, dan aan een minder voedzame. Mede daarom verteren bladeren die nog (deels) groen zijn sneller dan helemaal verkleurde herfstbladeren. Met de groene kleur verdwijnt namelijk ook een deel van de voedingsstoffen.

En dan is er nog de omgeving die meespeelt. Is het warm en een beetje vochtig? Dan verteren bladeren relatief snel. Droge, of juist heel natte, bodems werken beide remmend op de vertering. Dat zijn omstandigheden waarin de bodembeestjes moeilijk kunnen overleven, en dus kunnen ze dan ook minder helpen met verteren.

Test je kennis

Let de komende tijd maar eens op in je tuin of in het bos. Valt het je op dat onder sommige boomsoorten veel meer bladeren blijven liggen dan onder andere bomen? Kun je ook voorspellen welke bomen dat zullen zijn? Test het hier maar eens!

Van welke bomen verteren de bladeren snel, en welke langzaam?
Esdoorn – vijgenboom – den – es – spar – beuk – rododendron – rode kornoelje

Antwoord: snel: esdoorn, vijgenboom, es, rode kornoelje; langzaam: den, spar, beuk, rododendron