Scheepsopgraving in Rutten is volop in het nieuws (video)

Rutten - De opgraving naar het wrak van een uitzonderlijk groot, vermoedelijk zeewaardig, schip uit de 18e eeuw in Rutten is volop in het nieuws. Het onderzoekteam kreeg de afgelopen dagen de nationale pers over de vloer.

Nieuws viel er genoeg te melden. Zo trof het onderzoeksteam bij de verkenning van het wrak woensdag en donderdag in totaal drie vaten aan in wat vermoedelijk een laadruim is. De inhoud van de vaten blijft een raadsel, want ze worden niet geopend. Opgraven en conserveren is geen optie omdat dat te duur is. Het gat wordt donderdagmiddag weer gesloten.

Zeegaand schip

'De omvang van het scheepswrak is enorm. Dat maakt het speciaal', aldus de enthousiaste Karin Dibbits van Nieuw Land Erfgoedcentrum, die woensdag op de locatie was. 'Het gaat duidelijk om een zeegaand schip en niet om een binnenvaartschip. Wellicht is het vergaan toen het onderweg was richting de Rede van Texel'.

Hart van Nederland

Het SBS6-programma Hart van Nederland besteedde woensdag aandacht aan de opgraving aan de Hopweg. De uitzending kan hieronder worden teruggekeken. Ook dagblad Trouw wijdt er een artikel aan.

Geen kijkdag voor publiek

In tegenstelling tot de scheepsopgraving die onlangs plaatsvond in Dronten, komt er in Rutten geen kijkdag voor het publiek.

Lees meer in ons nieuwsdossier 'Scheepsopgravingen'.