Uitwaaien met landschapskunstenaar Paul de Kort

Kraggenburg - 'Het is nog mooier geworden dan ik had gedacht.' Vol trots blikt kunstenaar Paul de Kort over het water, naar zijn landschapskunstwerk. In het Zwarte Meer tussen de Kadoelersluis en Kraggenburg, ligt PIER + HORIZON.

Het landschapskunstwerk is een een meterslange pier omgeven door drijvende kraggen, begroeid met onder meer riet. Vrijdag wordt het zevende en laatste landschapskunstwerk in Flevoland officieel onthuld. De onthulling is meteen de aftrap van het Land Art weekend, waarin alle landschapskunstwerken in de provincie centraal staan.

Werk verwijst naar Noordoostpolder

Ter hoogte van Zwartemeerweg 62 bij Kraggenburg, leidt een pad vanaf een nieuw aangelegde parkeerhaven naar de dijk. Bovenop de dijk, na het oversteken van een wildrooster, is PIER + HORIZON in al zijn glorie te zien. Vandaag waait het stevig. 'Voor het eerst,' zegt kunstenaar De Kort, die op de dijk staat om foto's te nemen. 'De wind komt nu vanuit het zuidwesten, dus dit is een situatie die we vaak zullen aantreffen.' Met deze - in Nederland veel voorkomende - wind, liggen de kraggen in slagorde, parallel aan de oever.

(De tekst gaat verder na de video)

Voor het zevende landschapskunstwerk bedacht De Kort PIER + HORIZON, een kunstwerk in het water dat in allerlei aspecten verwijst naar de Noordoostpolder. 'Het werk vertelt iets over het landschap,' zegt De Kort. Hij wijst: 'Horizon zegt iets over de weidsheid; je hebt altijd de horizon in beeld. De pier grijpt terug op de strekdam die hier altijd lag, naar dat eilandje in het Zwarte Meer.' Daarnaast verwijzen dikke en dunne verticale palen naar de kristalvorm waar de Noordoostpolder naar is ontworpen. `Ik kan eindeloos doorgaan op alle lagen die erin zitten,' zegt De Kort met een lach.

Demografische blauwdruk

PIER + HORIZON verwijst niet alleen naar het ontwerp van de polder, het is tevens een verwijzing naar de manier waarop de bevolking werd geselecteerd en samengesteld. 'Wat ik zo fascinerend aan de Noordoostpolder vind, is dat alles op de tekentafel is uitgedacht. Niet alleen de verkaveling, maar er is ook een demografische blauwdruk gemaakt voor de maatschappij,' vertelt De Kort. 'De tijd gaat daar doorheen en langzaam veranderen dingen. Datzelfde gebeurt met dit werk: het is een streng ontwerp, maar langzaam gaan dingen veranderen. De seizoenen, vogels en de wind krijgen er grip op. Dat verandert het kunstwerk langzaam, als een soort reactie op wat er in de Noordoostpolder is gebeurd.'

(De tekst gaat verder na de afbeelding)

 

Met dat in zijn achterhoofd, speelde De Kort met het ontwerp. De kraggen werden minder talrijk en ook plaatste hij minder palen dan hij oorspronkelijk geschetst had. 'Het riet is nu nog redelijk jong, maar straks zijn de kraggen begroeid met riet van wel 2 meter hoog. In het oude ontwerp zou dat dicht lopen, dat moet niet.'

Ontwerpwedstrijd

De Kort won in 2014 een ontwerpwedstrijd voor het zevende landschapskunstwerk in provincie Flevoland. 'Ik voelde me vereerd en geïntimideerd. Flevoland is met landschapskunst een voorbeeld op internationaal niveau. Ik ben al twintig jaar landschapskunstenaar en ik weet dat ik dit kan, maar dat wil nog niet zeggen dat het altijd lukt. Maar het is mooier geworden dan ik dacht. Met de zon in het oosten is alles in tegenlicht en heel grafisch. Dat is echt een cadeautje.'

De Kort zal geregeld bij het kunstwerk zijn te vinden, om foto's te maken voor de website www.pierplushorizon.nl. Deze site is vanaf 7 oktober online.

(Lees hierna verder)

Land Art weekend

Tijdens het Land Art weekend, op zaterdag 8 en zondag 9 oktober, staan alle landschapskunstwerken in Flevoland centraal. Van 11.00 tot 17.00 uur vertelt een gids over de werken. Paul de Kort geeft zondag om 15.00 uur een lezing bij PIER + HORIZON, gevolgd door een optreden van Prins te Paard.

Kijk hier voor informatie over kunstenaar Paul de Kort en kijk hier voor meer informatie over de landschapskunstwerken in Flevoland.