Nieuw Land gaat onder water tijdens Nationale Archeologiedagen

Lelystad - Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan iedereen kennis kan maken met alles wat de Nederlandse archeologie zo leuk en boeiend maakt. Er zijn publieksactiviteiten, ook bij Nieuw Land.

Daar kunnen mensen zondag vanaf 11.30 uur terecht voor een programma dat vooral is gericht op de wereld van de maritieme archeologie. Er zijn maar weinig gebieden waar zoveel scheepswrakken net onder het maaiveld liggen als in Flevoland.

Verrassend dichtbij

Veel van het verre verleden ligt in Nederland verrassend dichtbij, in de bodem. De Nationale Archeologiedagen brengen dat verleden tot leven; een unieke gelegenheid om te zien wat er in de bodem zit en zat. De bodem van Flevoland is net even anders. Het gaat hier ten slotte om een zeebodem, die zichtbaar werd na de droogmaking. Er kwam een groot aantal scheepswrakken tevoorschijn die ooit zijn vergaan op de drukbevaren Zuiderzee.

Uniek maritiem archeologisch gebied

Met zo’n 430 scheepswrakken in de bodem geldt Flevoland als een uniek maritiem archeologisch gebied. Een groot aantal van deze wrakken is onderzocht. De bijzondere wrakken worden opgegraven en soms worden ze geconserveerd, bijvoorbeeld een ventjager, daterend uit 1710, gevonden nabij Swifterbant en te bezichtigen in de tentoonstelling 'Vergane Schepen'.

Grote maquettes

Tijdens de Nationale Archeologiedagen staan er grote maquettes in de hal die laten zien hoe een scheepsopgraving in zijn werk gaat. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de conservering van een middeleeuwse kogge, die afgelopen voorjaar in opdracht van Rijkswaterstaat werd geborgen uit de IJssel nabij Kampen. Het scheepswrak van zo’n twintig bij acht meter is op zondag van dichtbij te bekijken, onder begeleiding van het Hoofd Conservering. In een korte film kunnen bezoekers het onderzoek en opzienbarende berging van de kogge volgen.

Duikpak

Onderwaterarcheologe Alice Overmeer vertelt over haar bijzondere werk en ze neemt haar duikpak mee. Er ligt scheepshout in diverse condities, waar het publiek aan mag voelen, als ook het materiaal wat gebruikt wordt om scheepshout te conserveren. Voor de jongste kinderen zijn er knutselactiviteiten.

Voor meer informatie of het complete programma kunnen belangstellenden terecht op de site van Nieuw Land.