Nuon Solar Team wint voor de tweede keer Solar Challenge en breekt record

Kaapstad - Na een spannende race heeft het team van TU Delft, met Christel Prins uit Marknesse in de gelederen, de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika gewonnen. En passant werd ook een record gebroken.

Met een totaal van 4717 kilometer op de teller verbrak het Nuon Solar Team het wereldrecord aantal kilometers gereden in een zonnerace.

Verschil was nog nooit zo klein

Ondanks verschillende tegenslagen en ongelukjes, is het Nuon Solar Team er voor de tweede keer in geslaagd om wereldkampioen zonneracen te worden. Met 173 km voorsprong op de belangrijkste concurrent, de Japanse Universiteit Tokai, was het verschil nog nooit zo klein. Twee jaar geleden was het verschil met nummer twee nog 1500 kilometer. De gereden afstand was wél goed voor een nieuw wereldrecord.

(Lees verder na de video)

Toegenomen concurrentie

Hoewel het Nuon Solar Team de afgelopen jaren zelden een race heeft verloren, wordt de winst steeds minder vanzelfsprekend. Ook in Zuid-Afrika bleek dat de zonneauto’s van de verschillende teams steeds meer op elkaar gaan lijken. Het winnen van de race kwam aan op details. Zo slaagde het Delftse team er - mede dankzij de geoliede samenwerking - meerdere keren in om binnen 1,5 minuut de banden te verwisselen, wat hen veel tijdwinst opleverde. Ook het nieuwe zelf ontwikkelde en geproduceerde zonnepaneel (volgens het team 'het beste paneel ter wereld') heeft bijgedragen aan een efficiënte race.

Voor het Nuon Solar Team betekent de toegenomen concurrentie dat ze alles op alles moeten zetten om in september 2017 hun wereldtitel als beste zonneraceteam ter wereld te prolongeren.

Volg hier het Nuon Solar Team.