Politiek praat in november over kamerverhuur studenten en arbeidsmigranten

Dronten – De politiek in Dronten praat in november over de ongewenste groei van woonhuizen waar studenten en arbeidsmigranten worden gehuisvest.

Aanvankelijk stond het onderwerp voor oktober op de raadsagenda, maar dan is er geen gemeenteraadsvergadering.

Paraplu

In november staat de zogenaamde ‘parapluwet’ op het politieke programma, waarmee een maas in het bestemmingsplan wordt gedicht. Door die maas zijn er in juni ruim twintig aanvragen binnengekomen bij de gemeente om woonhuizen te kunnen verhuren aan meerdere studenten en arbeidsmigranten. Op basis van de eerdere door de gemeente vastgestelde verordening is dat ongewenst, maar door een fout in het bestemmingsplan moeten de aanvragen worden toegekend.

In een besloten vergadering net voor de zomer is de zaak aan de orde geweest en heeft de gemeenteraad via een noodreparatie het gat gedicht. Sindsdien is de overlast van met name woningen die aan studenten worden verhuurd weer een hot item geworden. In één van de panden waar studenten wonen en de gemeente de vergunning op grond van de verordening wilde weigeren, zeggen omwonenden veel overlast te hebben.

Voorstellen

GroenLinks heeft dat aangegrepen om met vergaande voorstellen te komen. Men wil een algeheel verbod op de verhuur van woonhuizen als kamerappartement aan studenten en arbeidsmigranten en men wil studentenhuisvesting alleen nog toestaan op campussen en de huisvesting van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen. Daarnaast wil men dat respectievelijk onderwijsinstellingen en bedrijven die veel gebruik maken van arbeidsmigranten voor de huisvesting verantwoordelijk worden. Die voorstellen wil men bij de behandeling in november inbrengen.

Het CDA vroeg donderdag of bewoners die nu de dupe dreigen te worden, tegemoet kunnen worden gekomen. ‘Hoe kunnen we die mensen op informele wijze helpen?’ vroeg Jan Klopman zich af. Ook dat zal in november aan de orde komen.