Aanhouding Nuon Solar Team in Zuid-Afrika heeft geen gevolgen voor koppositie

Port Elizabeth - Het Nuon Solar Team, met in de gelederen Christel Prins uit Marknesse, is woensdag tijdens de zonnerace in Zuid-Afrika aangehouden door de politie. Hoewel ze hierdoor te laat binnenkwamen, heeft het geen gevolgen voor de koppositie.

Het team moest de etappe uiteindelijk onder politiebegeleiding uitrijden en kwam door het oponthoud te laat binnen.

De SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika is een acht dagen durende zonnerace van Pretoria naar Kaapstad. De race vindt plaats op de openbare weg, tussen het normale verkeer, wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

Nieuwsgierige politieagenten

Woensdagmiddag werd het team vlak voor de finish in Port Elizabeth aangehouden door een aantal nieuwsgierige politieagenten. Zij zagen zonneauto Nuna8s rijden over de snelweg en besloten het voertuig aan de kant te zetten. Het kostte de teamleden uiteindelijk zestien minuten om de politie uit te leggen wat ze aan het doen waren. Uiteindelijk mocht het team onder politiebegeleiding verder rijden en moest de organisatie van de Solar Challenge bij de finishlijn een verklaring afleggen. Door het oponthoud werd de uiterlijke finishtijd met zo’n 10 minuten overschreden.

(Lees hierna verder)

Niet ten koste van koppositie

Bij de SASOL Solar Challenge heeft een late binnenkomst tot gevolg dat een zonneteam de volgende dag later moet starten. Dit betekent dat het team meerder zonneauto’s moet inhalen, wat veel energie kost. Wanneer een team meer dan tien minuten te laat binnenkomt volgt aftrek van de kilometerstand. 

Gelukkig gaat de late binnenkomst niet ten koste van de koppositie van het Nuon Solar Team. 'De organisatie van de zonnerace kwam donderdagochtend, vlak voor de start van de zesde racedag, tot de conclusie dat dit een situatie van overmacht was en dat wij vandaag als eerste mochten vertrekken vanuit Port-Elizabeth'.

Volg hier het Nuon Solar Team.