Urker wil herinnering aan Lennaert Nijgh levend houden met kotter

Urk - Wie kent ze niet, de nummers 'Malle Babbe' en 'Land van Maas en Waal'? Liedjesschrijver en tekstdichter Lennaert Nijgh schreef ze aan boord van de Urker kotter UK114. Fokke Hoekstra wil dit varend cultureel erfgoed redden.

Benefietconcert in Theater 't Voorhuys

'Dat oude bootje mag niet wegroesten, er is geschiedenis op geschreven.' Om het 'Goede Schip', zoals de kotter de Jonge Jacob ook bekend staat, te behouden, houdt Hoekstra op vrijdag 2 december een benefietconcert in 't Voorhuys in Emmeloord.

'Het is een spannend project, maar de verkoop gaat als een speer,' vertelt Fokke Hoekstra enthousiast aan de lange, verweerde tafel in zijn repetitieruimte annex kantoor. Hier komen de muzikanten die aan de benefietavond meewerken, maandelijks samen.

(Lees hierna verder)

Gastoptredens van zangeres Josee Koning

Voor het project zocht Hoekstra goede professionals. Die vond hij in gitarist Coen Dassen, bassist Luca Genta, pianist Jaap Kramer en percussionist Marco Hoorn. Samen met de achtergrondzang van de Pauwergirls en een aantal gastoptredens van zangeres Josee Koning - die tien jaar getrouwd is geweest met Lennaert Nijgh - zorgt dit gezelschap voor een avondvullend programma over de liedjesschrijver, zijn relatie met Urk en zijn verknochtheid aan de UK114.

De man achter grote hits

De naam Lennaert Nijgh zal niet bij veel mensen een belletje doen rinkelen, maar hij was de man achter grote hits van Liesbeth List, Boudewijn de Groot en Rob de Nijs. 'Het Goede Schip', de UK114, was de inspiratiebron voor tal van bekende nummers, waaronder 'De Vlinder', 'Avond', 'Jan Klaassen de Trompetter' en 'Zet een kaars voor je raam vannacht'.

Gekocht van Urker visser

Het was niemand minder dan de oom van Urker Fokke Hoekstra die ervoor zorgde dat Nijgh in 1969 het schip op zijn naam kreeg. Daar ging het nodige geharrewar aan vooraf, zegt Hoekstra, terwijl hij een slok van zijn koffie neemt. 'Nijgh kocht het schip van een Urker visser, niet wetende dat het, met een koopakte gaat, net als bij het kopen van een huis.'

Op die kleine hobbel na was Nijgh tot zijn dood, in november 2002, dol op 'Het Goede Schip'. 'Het was de wens van de erven Nijgh dat het schip zou terugkeren naar de moederschot; de UK114 moest naar Urk terug,' vertelt Hoekstra.

(Lees hierna verder)

Verwaarloosde kotter

Voor het symbolische bedrag van één euro kwam het schip in het bezit van stichting De Urker Botter, die de ietwat verwaarloosde kotter opknapte, gaat Hoekstra verder. 'Nu ligt de boot verloren in de haven,' zegt hij. 'Maar dit schip heeft geschiedenis, het is varend cultureel erfgoed.'

Hoekstra is van mening dat de Jonge Jacob een attractie is, waarvan veel mensen het leuk zouden vinden om de verhalen van te kennen. 'Boudewijn de Groot zingt zijn nummers niet meer en Rob de Nijs is ook al in de zeventig. Op den duur weet niemand meer wie Nijgh is. Ik wil proberen met het schip zijn verhaal levend te houden,' zegt Hoekstra gepassioneerd.

Groot fan van het werk van Lennaert Nijgh

Hoekstra is een groot fan van het werk van Nijgh. `Toen ik op mijn veertiende met gitaarles begon, waren zijn nummers - gezongen door Boudewijn de Groot - mateloos populair. Mijn muziekleraar attendeerde me op de schrijver van de nummers - Lennaert Nijgh. De teksten zijn gewoon briljant.'

Tijdens het benefietconcert - de netto opbrengst van de avond is bedoeld voor de restauratie van de kotter - worden hits afgewisseld met anekdotes over de UK114. Hoekstra, lachend: 'Ik kan er zó veel over vertellen.'

Kaarten voor het optreden zijn verkrijgbaar via de website Het Goede Schip.