Geschiedenis komt tot leven op Schokland

Schokland - Wat deden de eerste bewoners van Schokland met mooie steentjes? En hoe maakten ze vuur? Donderdag en vrijdag leerden 350 kinderen van verschillende Flevolandse basisscholen van alles over het leven op en rond het eiland in de prehistorie.

Stichting Het Flevo-landschap en Cultuurbedrijf Noordoostpolder hielden de eerste editie van de Cultuureducatiedagen.

Abe de Verteller

De klas van meester Roel Venema van De Triangel zit rond een groot kampvuur bij het bezoekerscentrum van de Gesteentetuin. De kinderen houden een stok met brooddeeg boven het vuur, terwijl ze geboeid luisteren naar een verhaal van Abe de Verteller. Het gaat over situaties waar bewoners in de prehistorie mee te maken kregen: gevechten met holenberen, wachten op bliksem voor een beschermend en verwarmend vuur en het jagen op mammoeten.

(Lees hierna verder)

Archeoroute met 'echte' holenmensen

Het broodje van William uit groep 6 is al klaar: de damp komt eruit terwijl hij het opsmikkelt. De kinderen van deze groep hebben eerst de Archeoroute gelopen; een spannende wandeling door het bos, met 'echte' holenmensen.

In het bezoekerscentrum is een ander deel van de klas van meester Venema druk in de weer met het maken van een amulet met mooie steentjes. 'Dat is een soort van geluksbolletje van vroeger,' zegt Milan uit groep 5 enthousiast. Naast hem zit Valentino. Hij heeft schelpjes en eikels in zijn zakje gedaan. Nu nog even dichtbinden en de amulet is klaar.

(Lees hierna verder)

Cultuureducatiedagen

De activiteiten zijn onderdeel van de Cultuureducatiedagen op Schokland van stichting Het Flevo-landschap en het Cultuurbedrijf.

'Het doel is om de educatieve waarde van Schokland te laten zien. Dat gebeurde al langer bij het museum, maar nog niet rond de Gesteentetuin,' vertelt consulent educatie Monica Sierat van het Cultuurbedrijf. 'We proberen de geschiedenis tot leven te brengen, zodat het echt blijft hangen.'

De bedoeling is dat de Cultuureducatiedagen een jaarlijks terugkerend onderwijs-element worden.