Christel Prins beleeft spannende racedag in Zuid-Afrika met zonnewagen

Marknesse - Samen met zeven anderen studenten van de Technische Universiteit Delft bouwde Christel Prins uit Marknesse dit jaar aan zonneauto Nuna8S.

Vandaag klonk in Pretoria, Zuid-Afrika het startschot van de SASOL Solar Challenge: de langste zonnerace ter wereld. Het Nuon Solar Team verdedigt komende week de wereldtitel in deze bloedstollend spannende race dwars door het Afrikaanse landschap.

Van Pretoria naar Kaapstad

De SASOL Solar Challenge SA waar Christel en haar teamleden aan meedoen duurt van 24 september tot 1 oktober en loopt van Pretoria naar Kaapstad. Tijdens deze race gaat het niet om de snelste tijd, maar om het team dat de grootste afstand aflegt.

Het Nuon Solar Team doet mee met Nuna8S: een geüpgrade versie van zonnewagen Nuna8, waarmee ze vorig jaar in Australië wereldkampioen werden. De studenten van de TU Delft hopen 4500 kilometer te rijden en daarmee hun grootste concurrent, het team van de Japanse universiteit Tokai, voor te blijven.

Spannende eerste racedag

Het Nuon Solar Team vertrok vanmorgen vroeg vanuit Pretoria voor de eerste etappe op weg naar eindbestemming Johannesburg. Deze etappe loopt voor een groot deel over openbare vijfbaans snelwegen, waar zonneauto Nuna een file en diverse vrachtwagens moest ontwijken.

Een gevaarlijke situatie, want vrachtwagens hebben een enorme zuigkracht op de lichte zonneauto. Met de nodige inspanning zijn de teamleden er in geslaagd om zonneauto Nuna veilig over de snelweg te loodsen. Ondanks dat hier veel tijd aan  is verloren, is het team tevreden over de prestaties tot nu toe.

Christel bepaalt de strategie

Christel Prins komt uit Marknesse en haalde vorig jaar haar bachelor Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. De kennis die ze hierbij opdeed, zet ze nu in binnen het Nuon Solar Team. Als strateeg van het team bepaalt zij tijdens de race de optimale snelheid van zonneauto Nuna. Dat doet zij op basis van verschillende gegevens. Zo rijdt er een speciaal uitgeruste auto van Weerplaza mee die de exacte weersvoorspelling door kan geven. Ook heeft het team de route vooraf nauwkeurig in kaart gebracht.

Christel vertelt: 'We hebben voorafgaand aan de race de route al helemaal gereden om alle risicolocaties zoals schaduwplekken en gaten in de weg vast te leggen. Met deze kennis en de weergegevens reken ik iedere drie minuten opnieuw uit wat de ideale snelheid van Nuna moet zijn. Zo slaan we bijvoorbeeld extra energie op als de zon schijnt om vervolgens heel snel door een gebied met bewolking te rijden.'

Het Nuon Solar Team

Sinds 2001 racet het Nuon Solar Team de hele wereld rond. Hiermee pakten zij al 6 keer de wereldtitel in Australië op de Bridgestone World Solar Challenge. Met de SASOL Solar Challenge in Zuid Afrika hopen zij hun geheime wapens zodanig te testen, dat ze hiermee een goede basis kunnen leggen voor nog een wereldtitel in Australië. Het is hun doel om een nieuw hoofdstuk aan de historie van het Nuon Solar Team toe te voegen door de SASOL Solar Challenge te winnen en duurzame technologieën verder te ontwikkelen.