Blowverbod maakt optreden tegen overlast makkelijker

Dronten – De politie en handhavers in de gemeente vragen er zelf om. Donderdag praatte de politiek over de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening, en daarin ging het vooral over het ‘Blowverbod’ dat daarin is opgenomen.

Optreden

Dat verbod geeft politie en justitie meer handvatten om op te treden bij overlast, betoogde burgemeester Aat de Jonge. Hij kwam ook met een voorbeeld. ‘Vorige week heeft de politie een inval gedaan in een drugspand in Dronten. In de steegjes daarachter werd geblowd. Dat gaf de omwonenden een onveilig gevoel. Met een blowverbod kun je daar veel beter tegen optreden. Het belangrijkste is dat de handhavers er een toegevoegde waarde in zien. Dat is het geval,’ zei De Jonge.

Almere, Urk en Noordoostpolder gingen Dronten daarom ook voor. ‘Je kunt nu ook optreden, op grond van de wet op verdovende middelen. Maar dan moet er proces-verbaal worden opgemaakt, dat gaat naar de officier van justitie, die moet dat beoordelen, vervolgens gaat het naar de rechtbank…. Dit middel is veel eenvoudiger toe te passen.’

Kunnen optreden

Het gaat er niet om dat, als de nieuwe APV in werking treedt, iedere in het openbaar rokende jongere wordt gecontroleerd. Maar dat is ook helemaal niet de bedoeling van de APV. Daarin staan weliswaar honderden regels en regeltjes, maar die kunnen onmogelijk allemaal worden gecontroleerd. Het gaat er om dat als er opgetreden moet worden, omdat er bijvoorbeeld overlast is, dat ook kan.

Toch denkt de politiek nog na over specifiek het blowverbod. VVD, SP en PvdA vinden het nog niet vanzelfsprekend dat het in de nieuwe APV terechtkomt. De gemeenteraad beslist daar eind deze maand over.