Swifterbant krijgt 148 woningen voor arbeidsmigranten

Swifterbant - Uitzendbureau Level One uit Emmeloord gaat aan de Visvijverweg bij Swifterbant 148 woningen voor arbeidsmigranten bouwen. Het is voor het eerst in Nederland dat dit op deze grote schaal gebeurt.

Sloop boerderij

In opdracht van Level One is een sloopbedrijf gestart met de sloop van de stallen van de boerderij aan de Visvijverweg. Eerst moet het asbest gesaneerd worden. Uiteindelijk verdwijnt de boerderij helemaal.

Het Emmeloordse uitzendbureau kocht de boerderij dit voorjaar van de gebroeders Van Arkel, met tijdelijke huisvesting van buitenlandse werknemers als bestemming. Dit tweetal had het idee opgevat om een zogeheten Polenhotel in Swifterbant te vestigen, maar zag daar later vanaf. 

Andere strategie

Level One en Weever kozen op basis van een gezamenlijke investering voor een andere strategie. De twee bedrijven dachten een plan uit voor de bouw van 148 tweepersoons appartementen.

In de nieuwe opzet is er veel aandacht voor de privacy en het wooncomfort van de bewoners. 'Werknemers die goed in hun vel zitten, werken harder. Dat is goed voor ons en onze opdrachtgevers', legt Ronald van de Berg,  mede-eigenaar van Level One, kort en bondig de gedachte achter het opmerkelijke initiatief uit.  

Zonnewarmte

De appartementen worden bovendien innovatief en milieuvriendelijk gebouwd. Zo worden alle appartementen opgeleverd met alle voorzieningen die nodig zijn om in de toekomst gebruik te kunnen maken van zonnewarmte. Ook worden er 74 warmtepomp-installaties aangelegd.

Zonder heipalen

Opvallend is dat er wordt gebouwd zonder heipalen voor de fundering, maar op een laag van isolerende tempex. Op deze manier kunnen de huisjes naar verloop van tijd ook weer gemakkelijk en milieuvriendelijk geruimd worden. 

De appartementen bieden de bewoners, met een eigen terrasje, eigen opgang, keuken-kamer, douche-wc ruimte en een afzonderlijke slaapkamer, duidelijk meer woongenot en comfort dan het eerder geplande Polenhotel. 'Deze aanpak kan ook in andere delen van Nederland navolging krijgen. We hebben de bouwkosten voor dit project op innovatieve wijze flink gereduceerd. Een soortgelijk project in Luttelgeest heeft zich al aangediend. Op deze manier appartementen bouwen is een prima oplossing voor het huisvestingsprobleem van buitenlandse werknemers', aldus directeur Jelle Weever.

Schrijnende situatie

Zeer recent drong de gemeenteraad van Emmeloord er bij wethouder Wiemer Haagsma op aan om de schrijnende situatie rond de arbeidsmigranten in de Noordoostpolder beter in kaart te brengen. Momenteel is er slechts opvang voor zo'n 450 migranten terwijl er naar alle waarschijnlijkheid tussen de 2000 en 3500 arbeidsmigranten in de Noordoostpolder verblijven.