Stationsplein
Door Kees Bakker

Duivels dilemma

Dronten - Wat een duivels dilemma, dat van de huisvesting van studenten en arbeidsmigranten. Excessen bepalen het beeld en dwingen de politiek tot maatregelen, die vervolgens niet uitvoerbaar zijn of spaak lopen.

Ik vind het lastig dat in deze discussie studenten en arbeidsmigranten op één hoop worden geveegd. Het probleem zit hem ook niet in die mensen zelf, het probleem zit 'm erin dat sommige gewone woonhuizen als kamerverhuurpand worden gebruikt zonder dat daar toezicht op is. De eigenaar van de woningen doet dat kennelijk niet, die incasseert lekker de huurpenningen en interesseert het verder niet. Dat moet worden aangepakt. En dat was nou juist de bedoeling van het beleid dat de gemeenteraad drie jaar geleden heeft vastgesteld. Moet je studenten dan voortaan maar huisvesten op campussen en arbeidsmigranten op bedrijventerreinen? Dat lijkt me ook geen goede zaak. Het zijn gewoon mensen, hoor. Soms hardwerkend, soms feestvierend, maar je kunt er mee praten.

De oplossing is niet simpel, maar mijn voorkeur zou er toch naar uitgaan dat de verhuurders worden aangesproken en gedwongen worden toezicht te houden en de buurt leefbaar te houden. Zo blijven de goede verhuurders over en kiezen de slechte eieren voor hun geld.