Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Grassen en granen

Wat gaat de tijd toch snel. De zomer is bijna op zijn einde en binnenkort verschijnen alweer de prachtige herfstkleuren. Maar gelukkig is het nog niet helemaal zo ver. Nu kunnen we eerst nog genieten van de heerlijke nazomer ...

... mijn favoriete deel van het warmste jaargetijde. Voor mij is het perfecte plaatje van de nazomer een veld vol met goudgele grassen. De warme kleur van de stengels en hoe ze heen en weer wiegen in de wind, dat is zo’n ontspannend gezicht, heerlijk!

Als je goed naar de grassen in zo’n veld kijkt, kun je her en der de zaadkolven zien. Zie je de verdikkingen aan het eind van sommige stengels? Of de geveerde trosjes? (Bij gebrek aan een heel veld kan je ook gewoon naar de grassen in de wegberm of een bloemperkje kijken, ik weet zeker dat je daar ook trosjes zaden kunt vinden.)

Goed, die trosjes dus. Dat is waar de voortplanting van het gras gebeurt, de aartjes. Eerst zitten er minuscule bloemetjes aan die trosjes. Dat begint bij de meeste soorten zo rond juni/juli. Het kan best zijn dat je nog nooit hebt gezien dat gras bloeit, de bloemetjes zijn namelijk absoluut niet mooi of opvallend. Je zou ze zelfs bijna onzichtbaar kunnen noemen. Alleen wanneer je heel goed naar de bloeiende stengel kijkt, misschien zelfs met een vergrootglas, kun je zien dat er kleine sliertjes met stuifmeel uit de bloeikolven steken.

In het eerste jaar van mijn studie moesten we grassen determineren aan de hand van de bloemetjes. Ik zie nog precies voor me hoe we met zijn allen, compleet gefrustreerd, tijdenlang naar de priegelige onderdeeltjes van de planten staarden.

Soms was je wel een half uur bezig met een enkel sprietje, om dan vervolgens alsnog een verkeerde soort te vinden. Niet doen dus. Tenzij je écht heel erg geïnteresseerd bent in gras. Bovendien zijn de bloemetjes inmiddels alweer aan het verdwijnen. Terwijl her en der zeker nog grasbloemetjes te vinden zijn, hebben sommige grassen ook al zaadjes in hun aartjes.

Wat je wel kunt doen, is rustig naar een stukje met verschillende grassen kijken. Je zult al snel zien dat er allerlei verschillende vormen van de aartjes zijn. En kijk nog eens iets dichterbij, kun je nog de laatste bloemetjes zien? Of zijn er al echte “granen” aan het vormen?

Meer uitvinden over de natuur, en ondertussen lekker in het zonnetje in het gras liggen, volgens mij is dat de beste manier om een nazomermiddag te besteden. Veel plezier!