Gemeente beraadt zich op aanvragen kamerverhuurpanden

Dronten – De gemeente Dronten dreigt bij ruim twintig aanvragen om studenten of arbeidsmigranten te huisvesten in een woning het schip in te gaan. Eigenlijk wil men die vergunning weigeren, maar dat lijkt juridisch niet te kunnen.

Weigeren

De zaak is in de publiciteit gekomen door een studentenpand aan de Florijn. Omwonenden klagen daar over overlast door de studenten. De gemeente zou de vergunning voor het betreffende pand ook niet willen verlenen. Dat zou kunnen op basis van het beleid rondom huisvesting van arbeidsmigranten en studenten in woningen, dat men in 2014 heeft vastgesteld. Daarin staan criteria opgenomen waaraan dit soort huisvesting moet voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld meer dan 100 meter afstand tussen kamerverhuurwoningen zijn.

Maar in de bestemmingsplannen zijn fouten gemaakt, zo is gebleken. De zaak is vlak voor het zomerreces in de gemeenteraad besproken, in beslotenheid. Via een ‘noodbestemmingsplan’ is de fout in de verordening hersteld, maar aanvragen van voor die tijd kunnen niet worden geweigerd. De gemeente bestudeert nu hoe men om moet gaan met deze aanvragen.

Vragen

In juni zou het nog gaan om enkele gevallen, nu zijn dat er al ruim twintig. Paul Vermast (GroenLinks) heeft al laten weten het college te gaan bevragen waar die plotselinge toename door wordt veroorzaakt, zei hij voor de microfoon van Omroep Flevoland.

Besloten

De vergadering waarin tot de noodmaatregel is besloten kwam nog even in het nieuws, omdat het begin van het besloten gedeelte per ongeluk op internet werd uitgezonden. Daar zijn alle commissie- en raadsvergaderingen normaal gesproken te zien, behalve de besloten vergaderingen. In dit geval ging het om een besloten gedeelte na een openbare vergadering en was even vergeten de uitzending te staken. Overigens werd in het deel dat nog steeds op internet staat geen geheime informatie verstrekt.