'Inhuren tekstschrijver door gemeente is een slecht idee'

Emmeloord / Meppel - 'Een slecht idee', dat vindt hoofdredacteur Hans van Velzen van FlevoPost van het plan van de gemeente Noordoostpolder om een tekstschrijver aan te stellen om de raadsvergaderingen te verslaan.

Journalisten van het actualiteitenprogramma 'Een Vandaag' interviewden Hans van Velzen op de redactie van Boom uitgevers Nieuwsmedia, uitgever van onder andere FlevoPost.

'Journalistiek moet onafhankelijk zijn'

Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder vindt dat er te weinig journalisten bij de vergaderingen aanwezig zijn. Toch is het inhuren van een tekstschrijver geen goede oplossing, vindt Van Velzen. 'Als je de raad wilt controleren dan heb je ook journalisten nodig. De kern van journalistiek is onafhankelijkheid en als artikelen over de raad in opdracht van de raad geschreven gaan worden, dan is dit niet meer onafhankelijk'.

(Lees verder na de vraag)

1344

Volgens Van Velzen is het niet zo gek dat minder journalisten bij de vergaderingen aanwezig zijn. ‘Er zijn steeds minder uitgeverijen en bij de uitgeverijen die er nog zijn werken minder journalisten. Ook gebruiken journalisten andere manieren om aan hun informatie te komen. Zo volgen ze bijvoorbeeld de vergaderingen via livestream op internet.’

Geen voorstander van subsidie

De journalisten van 'Een Vandaag' wilden weten wat de hoofdredacteur van Boom vindt van subsidies voor uitgevers. ‘Daar ben ik geen voorstander van. Laten ze eerst maar eens een normale prijs betalen voor de gemeentelijke pagina’s in onze kranten. Nu zijn we verplicht onder de kostprijs te gaan zitten omdat ze anders naar de concurrent gaan. Gemeenten trekken ons eerst het vel over de neus en dan huren ze nu een dure copywriter in'.

(De tekst gaat verder na de foto)

Eerst praten

De hoofdredacteur snapt niet waarom de burgemeester niet eerst is komen praten als hij dit als een probleem ervaart. ‘Dan hadden we samen naar een oplossing kunnen kijken'.

Volgens de hoofdredacteur is het niet zeker dat artikelen van de tekstschrijver ook geplaatst gaan worden. ‘Wij gaan voor betrouwbaarheid en dit is geen journalistiek verhaal.’ Bovendien liet de journalist van 'Een Vandaag' hem weten dat burgemeester Van der Werff voor de camera had gezegd dat de tekstschrijver niet te kritisch mocht zijn.

Verstoring markt

‘Dit verstoort ook de markt, want een ander neemt wel het gratis artikel mee van de tekstschrijver en wij betalen zelf een journalist.’

Bekijk hier het item door 'Een Vandaag' (AVROTROS), dat zaterdagavond is uitgezonden: