Vijf vragen aan marathonzwemster Lisanne van der Heide-Andeweg

Dronten - Lisanne van der Heide-Andeweg uit Dronten werd afgelopen weekeinde vijfde bij de dames tijdens het Nederlands kampioenschap marathonzwemmen in het IJsselmeer. FlevoPost stelde haar vijf vragen.

1. Tevreden met het resultaat?

Ik ben erg tevreden. Tweeëntwintig kilometer zwemmen is niet niks, dus alleen de overkant halen was al een doel op zich. Dat ik als vijfde dame aantikte in zware omstandigheden, met een watertemperatuur van zeventien graden, hoge golven en tegenwind, maakt het extra bijzonder.

2. Bijna zeven uur zwoegen in dat koude water. Er zijn toch leukere dingen?

Tijdens het zwemmen is het zeker zwaar, maar als je de haven van Medemblik in zwemt onder luid applaus van het toegestroomde publiek, dan is dat zo een onbeschrijfelijk mooi gevoel. Dat overtreft alles.

3. Nog grotere uitdagingen voor ogen na Stavoren-Medemblik?

Ik heb heel erg naar deze wedstrijd toegeleefd en nog niet nagedacht over een volgende grote uitdaging. Wel wil ik in de resterende open water wedstrijden deze zomer een top 10 plaats in het eindklassement bij de dames veilig stellen.

4. Ligt je focus op het open water- of het baanzwemmen?

Mijn focus ligt op het zwemmen van lange afstanden. In de zomer is dat in het open water, dat vind ik echt het mooiste om te doen. Maar in de winter vind ik 800 en 1500 meters in het zwembad ook leuk.

5. De zwemprestaties in Rio zijn tot nu toe prut. Gaat het open water zwemmen wel medailles opleveren?

Ik verwacht van wel. Zowel Sharon van Rouwendaal als Ferry Weertman zijn heel sterk en maken een grote kans *.

(* Tijdens het interview was nog niet bekend dat zowel Sharon van Rouwendaal als Ferry Weertman een gouden medaille zouden veroveren op de 10 kilometer bij respectievelijk de vrouwen en de mannen.)

Lees ook: Lisanne van der Heide zwemt IJsselmeer over (fotoreportage)