Tips van 26 windmolens NOP Agrowind worden vervangen

Espel / Nagele - Het vervangen van de tips van de windmolens van windpark NOP Agrowind is in volle gang. Dat laat financieel directeur Janneke Wijnia weten.

De werkzaamheden nemen nog zeker nog zes tot negen maanden in beslag. Het windpark gaat volgend jaar officieel open.

(Lees verder na de vraag)

Tip afgebroken

Eind november 2015 brak van een van de turbines het uiterste omgebogen puntje van een van de rotorbladen af. Dat kwam direct eronder op de kraanopstelplaats terecht. Uit voorzorg zijn toen alle andere turbines op land stilgezet om aanvullende inspecties uit te voeren. Een productiefout is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak.

Drie werkdagen per turbine

'We zijn inmiddels druk bezig met de wisseling van de tips', legt Wijnia uit. Per windturbine neemt dat zeker drie werkdagen in beslag. 'De werkzaamheden zijn erg weerafhankelijk', vertelt de financieel directeur.

Licht van gewicht

De 40 meter lange bladen zien er indrukwekkend uit, maar zijn van glasvezelversterkt kunststof en daardoor relatief licht van gewicht. De bladen worden eraf gehaald en naar een fabriekshal in Sneek gebracht. Daar wordt het restant van de oude tips verwijderd uit het blad en wordt een nieuwe tip er weer aan gemaakt.

NOP Agrowind bouwt 26 windmolens op het land langs de Noordermeerdijk en de Westermeerdijk.