Zwemmersjeuk steekt kop op in Wellerwaard

Emmeloord – Drie bezoekers hebben officieel melding gedaan bij GGD Flevoland van zwemmersjeuk in recreatieplas de Wellerwaard in Emmeloord.

Door berichten op social media loopt het bezoekersaantal iets terug, maar ‘het is nog steeds prima recreëren.’ Dat laat een woordvoerder van de gemeente Noordoostpolder weten.

Poelslak is tussengastheer

Overigens krijgt niet iedereen die in de Wellerwaard zwemt volgens hem last van zwemmersjeuk. ‘Dat wordt veroorzaakt door parasieten, die watervogels als gastheer gebruiken. De eitjes van de parasieten komen in het water en vervolgens is de poelslak ‘tussengastheer’ als drager van de parasieten.’ Bij het recreatiemeer staan waarschuwingen met het advies: niet langer dan tien minuten zwemmen, daarna goed douchen én afdrogen en droge kleding aantrekken.

(Lees verder na de foto)

1323

Extra zand bij strekdam

‘Twee keer per week gaan onze medewerkers letterlijk het water in, op zoek naar slakjes. Per keer worden er 10 tot 12 uitgevist’, vertelt de woordvoerder.  Dit najaar neemt de gemeente alvast maatregelen voor volgend jaar. Zo wordt er extra zand gestort in het hoekje bij de strekdam, zodat het poeltje verdwijnt en de slakken hier niet meer doorheen kunnen. De kieren tussen de stenen, die door de zon heel heet worden en daardoor slakken aantrekken, worden volgestort met zand.