Stationsplein
Door Kees Bakker

Consequent of weerbarstig

Dronten - Je kunt op twee manieren kijken naar de oproep van Paul Vermast van GroenLinks aan het college van Dronten om het toestaan van permanente bewoning op Zuiderzee op Zuid niet toe te staan.

Aan de ene kant kun je respect hebben voor de standvastigheid in een principiële kwestie. GroenLinks heeft een standpunt en wijkt daar niet vanaf. En men grijpt elke gelegenheid aan om haar principe te verkondigen, met de oproep aan anderen ‘Volg ons daarin’.

Neerleggen

Aan de andere kant kun je het ook zien als drammen. De gemeenteraad heeft er voor de zomer in diverse sessies uitgebreid over gepraat. Er is een besluit genomen in de wetenschap dat de provincie het daar waarschijnlijk niet mee eens zou zijn en een gang naar de rechter zou volgen. Dat is een democratisch besluit. Daar kun je je ook bij neerleggen.

Billen branden

Ik snap de tegenargumenten van GroenLinks niet zo goed. Men hecht aan ‘afspraak is afspraak’ en zegt dat de ontwikkelaar van het complex wist waar hij aan begon. Dat kan zijn, maar als het dan tegenzit, wat is er dan op tegen als gemeente je soepel op te stellen en te proberen mee te denken over een oplossing? Dat lijkt me nuttiger dan te zeggen ‘Wie zijn billen brandt, moet maar lekker op de blaren zitten’.