Vijfduizendste passant verrassend vroeg in Urker haven

Urk - De havendienst van Urk ontving vandaag eerder dan verwacht de vijfduizendste geregistreerde passant in de Urker haven. In de laatste 5 jaar is deze mijlpaal nog niet eerder bereikt in het seizoen.

De passanten zijn Els en Raymond Gommers uit Schoonebeek. Ze werden ontvangen door havenmeester Jan van den Berg, burgemeester Pieter van Maaren en Tjalling Ruiten namens Tourist Info Urk.

Vorig jaar kwam de vijfduizendste recreatieve passant een week later binnen varen. Burgemeester Pieter van Maaren kwam speciaal voor deze gelegenheid naar de haven om de gelukkige watersporters welkom te heten en een presentje aan te bieden. Ook vanuit Tourist Info Urk was er een warm welkom voor de gasten.

Matig voorseizoen

De vroege mijlpaal was voor de havenmeesters een aangename verrassing. Zij hadden juist het idee dat er mede door het matige voorseizoen minder watersporters een bezoek aan Urk hadden gebracht. Wellicht dat de uitbreiding van de haven met een historisch plankier het beeld iets vertekend heeft. Er is dan ook goede hoop dat dit jaar, mede door de aantrekkingskracht van de faciliteiten aan het historisch plankier, weer de magische grens van 10.000 passanten wordt gehaald. Dit mede omdat de schoolvakanties juist net zijn begonnen.

Filmopnamen 'Dunkirk'

Het bruisende karakter van de Urker haven blijkt voor veel watersporters een reden om een bezoekje aan Urk te brengen. Er is altijd iets te zien of te beleven. Het werk aan de schepen, de activiteiten op de werven, de visserijactiviteiten rondom de IJsselmeervisafslag en dit jaar in het bijzonder natuurlijk de activiteiten rondom de filmopnamen voor de film Dunkirk van regisseur Christopher Nolan. Alles bij elkaar maakt dit dat Urk een aantrekkelijke haven is voor veel watersporters.

De vijfduizendste passant in voorgaande jaren:

  • 2012: 31 juli
  • 2013: 5 augustus
  • 2014: 30 juli
  • 2015: 28 juli