Dertig jaar cel en tbs geëist voor moord en doodslag

Lelystad - Tegen de 37-jarige Alex L. is vandaag dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor de moord en doodslag op de 41-jarige Manon Pieters en haar 15-jarige dochter Fleur van der Mark in Lelystad.

Naast deze feiten wordt de man ook verdacht van de verkrachting van zijn stiefdochter, het wegmaken van de lichamen en het bezit van kinderporno.

Dertig jaar cel is een ongebruikelijk hoge strafeis in combinatie met een tbs-maatregel.

Op 13 december 2015 meldde de stiefzoon van de verdachte zich bij politiebureau De Doelen in Lelystad om zijn stiefvader, moeder en zusje op te geven als vermist. Diezelfde dag trof de politie de lichamen van moeder en dochter in de kruipruimte onder de woning. Op 14 december 2015 werd de stiefvader, Alex L., aangehouden in het Gelderse Hout, nadat hij de nacht in een tent had geslapen.

Alex L. vertelde op zaterdagochtend tegen zijn vriendin dat hij was ontslagen en bij haar weg wilde. Hierdoor ontstond ruzie waarbij de 37-jarige man zijn 41-jarige vriendin wurgde met een touw. De 15-jarige stiefdochter van de verdachte was door het rumoer wakker geworden en trof haar stiefvader naast haar dode moeder aan. Ze rende naar boven naar haar kamer. Haar stiefvader kwam achter haar aan en bond zijn stiefdochter vast. Na haar verkracht te hebben is hij na ruim een uur bedenktijd teruggekomen om haar te wurgen. Daarna heeft de verdachte de lichamen in de kruipruimte van de woning verstopt en de woning schoongemaakt.

Voor het bewijs in deze zaak baseert de officier zich onder andere op sporenonderzoek in de woning, forensisch onderzoek, digitaal onderzoek naar telefoons en computers en de verklaringen van de verdachte zelf. Uit sectie is gebleken dat moeder en dochter beide door verwurging om het leven zijn gekomen.

Op basis van al het materiaal komt de officier tot wettig en overtuigend bewijs dat de 37-jarige man verantwoordelijk is voor de dood op Manon en Fleur. 'Gelet op de gruwelijkheid van de door verdachte gepleegde daden moet eerst ruimschoots tegemoet gekomen worden aan het strafdoel van vergelding. Vergelding voor Manon en Fleur omdat hij hen het kostbaarste, het leven, heeft ontnomen. Vergelding voor hun nabestaanden omdat hij hen onherstelbaar veel leed heeft aangedaan, zoals ze vandaag heel duidelijk onder woorden hebben gebracht. Vergelding ook voor alle andere mensen die van hen hielden en voor iedereen die geschokt is door hun overlijden', aldus de officier van justitie.

In haar strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de vreselijke manier waarop moeder en dochter zijn gedood. Ook wees zij op de doodsangst die het 15-jarige meisje heeft moeten doorstaan voor de man die al vanaf haar kleutertijd haar stiefvader was. Daarnaast heeft de officier van justitie rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de 37-jarige man uit Lelystad. In het Pieter Baan Centrum is geconstateerd dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Deze stoornis heeft doorgewerkt in het doden van Manon, maar niet in het plegen van de overige delicten.

De officier van justitie eist 30 jaar en TBS met dwangverpleging. De straf dient twee doelen; vergelding en voorkomen dat de verdachte onbehandeld terugkeert in de maatschappij.

De uitspraak is op 26 juli.

Lees meer in het dossier: Dubbele moord op Manon Pieters en Fleur van der Mark