Lelystadse Schaakvereniging viert 40-jarig jubileum

Lelystad - De Lelystadse Schaakvereniging (LSV) sloot vrijdagavond het seizoen af met een feestje in Buurtcentrum De Brink om haar 40-jarig bestaan te vieren.

Tal van leden, oud-leden en oud-jeugdleden waren uitgenodigd om het glas te heffen op de toekomst, een potje te schaken, en bij te praten met oude bekenden.

(Lees verder na de vraag)

1243

Onder de dertig gasten waren onder anderen de nog zeer vieve Christa de Vries (83) en Co Ridderbos (90), beiden al enige jaren geen lid meer, oud-clubkampioen Hans Larooij en oud-penningmeester Hans de Vries die nu voor zijn nieuwe woonplaats Bunschoten uitkomt.

(Lees verder na de foto)

 

Aad Lommerde erelid

Oud-lid Aad Lommerde werd, na een toespraakje van voorzitter Henk Prins, met bloemen en applaus benoemd tot erelid. Aad was vanaf de begintijd niet alleen een kiene schaker, maar ook iemand die altijd medeschakers meenam naar uitwedstrijden of naar het Hoogovens Schaaktoernooi. Hij was tevens in het bezit van het ‘schaduwarchief’ van LSV, bestaande uit alle clubbladen die sinds 1975 verschenen zijn. Deze verzameling heeft hij nu overgedragen aan LSV-secretaris Remco Johanns.

(Lees verder na de foto)

 

Teruglopend ledenaantal

Overigens verkeert LSV in zwaar weer: net als bijna overal in het land loopt het aantal leden terug. Ook spelen meerdere sterke Lelystadse spelers tegenwoordig voor Almere in de landelijke KNSB-competitie. Daardoor degradeerde Lelystad onlangs, na afloop het competitieseizoen, zelfs naar de Derde Klasse van de onderbond OSBO.

Wie nu LSV bezoekt, waant zich in een gezellige dorpsclub. En dat heeft in twee jaar tijd toch weer tot een bescheiden ledenwinst geleid.

Bloeiende jeugdschaakclub

De jeugdschaakclub, geleid door Remco Johanns en enkele assistenten bloeit als nooit tevoren. De dit seizoen veroverde diploma’s werden ook op deze vrijdagavond, maar vóór het feestje, uitgereikt.

Tekst: Tom Draisma