Autospeedway is familie-uitje voor het Mirror Race Team

Lelystad - Een naam waar je niet meer aan ontkomt bij de Autospeedway op het Midland Circuit in Lelystad is die van de familie Van Spiegel uit de plaats.

Het 'Mirror Race Team', bestaande uit vader, twee zoons en een schoonzoon, boekt steeds meer succes in haar snelle, niet te missen groenblauwe bolides.

'Mijn broertje Max begon vier jaar geleden met autoracen. Dan kom je elke maand op het circuit en zo begon het ook te kriebelen bij mij, mijn vader en mijn zwager', vertelt de 27-jarige Jeroen. 'Wij zijn dus eigenlijk nog vers in de sport. Deze sport is pure passie. Iedereen die hier rondloopt sleutelt al jaren, maar wij zijn meer van gewoon plankgassen en gaan', lacht hij.

Samen met Max (17) en zwager Mark Witkamp (28) komt Jeroen maandelijks uit in de spectaculaire Rookie Rods-klasse. Echter is er van rivaliteit onderling nauwelijks sprake. 'Tuurlijk ga je voor je eigen winst, maar het is toch anders dan bij de rest. Je houdt meer rekening met elkaar tijdens een race. We spreken ook altijd een tactiek af met zijn drieën. Dat is maar een richtlijn hoor', grinnikt Jeroen. 'Want de kans dat het lukt is nihil.'

De Van Spiegels sleutelen wat af. 'Je auto krijgt wat te verduren tijdens zo'n race, dus je bent altijd wel wat aan het afstellen en finetunen', zegt Jeroen. Hij hoopt op een dag in de Hot Rods-klasse mee te rijden. 'Aan die auto's mag je alles verbouwen en dan gaat het vooral om het sleutelen.'

Vader Goof rijdt als enige in de BMX 325i-klasse, maar jaagt niet op de winst zoals zijn zoons dat doen. 'Het gaat mij puur om de lol. Ik vind het ook niet erg om achteraan te rijden, geef mij maar wat ruimte', lacht hij op zijn beurt. Hij is trots om de racepassie met zijn zoons te kunnen delen.

Ook de vrouwen in het gezin zijn trouwe supporters bij wedstrijden en sleutelen de mannen in de garage, dan zorgen zij met plezier voor de catering.