Archeologen starten verkenning 18e eeuws scheepswrak in Dronten

Dronten - De International Fieldschool for Maritime Archeology Flevoland (IFMAF) start volgende week in Dronten met de verkenning van een middelgroot vrachtschip uit de tweede helft van de 18e eeuw.

Het scheepswrak, dat ligt in het Abbertbos vlakbij de Stobbenweg (zie kaartje onder dit bericht), werd eerder onderzocht in 2004, maar er is te weinig informatie over het schip bekend. 'Met deze verkenning hoopt het IFMAF-team meer te weten te komen: wat voor soort schip het was en of er inventaris aanwezig is', aldus bijzonder hoogleraar Maritieme Archeologie prof. dr. André van Holk.

(Lees verder na de vraag)

1212

Onderzoek naar houtkwaliteit

Er wordt specifiek onderzoek gedaan naar de houtkwaliteit van het schip. Van Holk: 'Tijdens de verkenning van 2004 is het hout onderzocht en door het hout nu opnieuw te onderzoeken, is goed te monitoren welke effecten diverse veranderingen in de omgeving op de kwaliteit van het hout hebben gehad. Te denken valt aan de aanleg van de Hanzelijn en de daling van het grondwaterpeil die daar het gevolg van was'.

De verkenning van het wrak wordt in twee delen gedaan: van 4 tot en met 15 juli en van 15 tot en met 26 augustus.

Publieksdag

Op zaterdag 20 augustus is er een publieksdag. Van 11.00 tot 16.00 uur kan publiek meekijken als het team van archeologiestudenten, onderzoekers en medewerkers aan het werk is.

Studenten houden weblog bij

De archeologiestudenten, die met deze verkenning de kans krijgen om ervaring op te doen, houden via de weblog van de IFMAF bij wat hun bevindingen zijn. Het nieuws kan ook worden gevolgd via Twitter en Facebook.

Lees meer in ons dossier Scheepsopgravingen