WijLandfestival: groeibriljantje op een unieke locatie

Dronten – Dat het WijLandfestival een waardevolle toevoeging is aan de evenementenkalender van Dronten, is een understatement.

De sfeer, de ambiance, het gebodene aan muziek, dichtkunst, theater, cabaret, film, een sprookjesbos, lekker eten en drinken en een marktje met lokale producten, zelfs de aanhoudende regen zaterdagmiddag kon geen roet in het eten gooien.

Ontdekken (1)

Natuurlijk wens je een buitenfestival zon en warmte toe, maar de regen schept ook weer een band onder de bezoekers die dat trotseren. Want ook in de regen viel er genoeg te ontdekken.

Dat ‘ontdekken’ is misschien wel de kern van het WijLandfestival. Dat zit ‘m in twee dingen. Ten eerste de dat wat er te zien en te genieten valt. De eetstandjes boden niet de mix aan vaste festivalklassiekers als gewone patat, gebakken maar voorheen diepgevroren hamburgers of festivalbier. Nee, de patat was huisgemaakt, net als de hamburgers, en het bier kwam van de nabijgelegen Praghtbrouwerij. Ook de andere eetstandjes boden net iets meer dan je wellicht gewend bent. Voeg daarbij dat een aantal lokale producten ook op een bescheiden markt te koop was, van honing tot Polderzoomkaas tot allerlei theetjes, en je ziet dat het WijLandfestival insteekt op de goede dingenm van het leven.

Ontdekken (2)

Dat geldt ook voor de programmering. Natuurlijk valt er altijd wat te zeuren. Misschien dat de ruige blues van de lokale helden van RUV beter uit zou komen in de avond, misschien dat met de inrichting van het terrein en het speelschema van de acts volgend jaar voorkomen kan worden dat de elektronisch versterkte acts op het hoofdpodium de acoustische acts en schrijvers en dichters elders overstemmen.

Het was de eerste editie, dus natuurlijk zijn er verbeterpunten. Maar feit is dat er erg veel te genieten viel en het niet zou verbazen als je over twee, drie jaar kunt zeggen dat je de bands die dan op Lowlands optreden, zoals RUV, Daniel Cane of The Whistlers, voor het eerst op het WijLandfestival hebt gezien. Ruimte bieden aan talent, gecombineerd met festivaltoppers als No Blues en Maison du Malheur, maakt het een festival van de ontdekking.

Ontdekken (3)

Maar die ontdekking geldt ook voor de locatie. Wat een geweldige festivallocatie is het Wisentbos, dat zo de term ‘dorpsbos’ meer dan waarmaakt. De groene omgeving voegt erg veel toe aan de festivalbeleving en biedt zelfs nog ruimte voor groei van het festival. Je vraagt je bijna af waarom het tot 2016 heeft moeten duren voor het bos op deze manier ontdekt is.

Trots

Degene die er bij waren, zullen het beamen: door al het gebodene ontstond er op het WijLandfestival een geweldige sfeer, waar je zelfs met de aanhoudende regen op zaterdagmiddag niet chagrijnig kon worden. Eén van de eigen benoemde ambities van het festival, ‘verbinding’, kwam daarbij ook goed uit, al mogen de instellingen in en rondom het WijLand daar nog wel een tandje bijzetten. Dat verdient het organiserende XL De Ateliers, maar meer nog: dat verdient Dronten. Dat heeft er met het WijLandfestival een pareltje bij, in een bos dat als dorpsbos kan groeien, in een omgeving waar je als Dronten trots op kan zijn. Nee, moet zijn. Tot volgend jaar!