De Oude Bakkerij in ere hersteld (video)

Urk - Na maanden van restaureren en vernieuwen van dat wat nodig is, kunnen Urkers vanaf vandaag binnenkijken bij De Oude Bakkerij. 'We hebben er heel veel zin in,' zeggen Hendrika en Johanna Jonkers. 'Nu begint het leuke gedeelte'.

Lichtblauwe wanden, een diepe vensterbank, houten vitrines, ouderwetse tegeltjes: De Oude Bakkerij ademt de sfeer van weleer. Er zit een mooie terrasso vloer in en het plafond is in oude stijl teruggebracht, met een gouden randje. Zelfs het ijsloket is terug van weggeweest, al is die verplaatst naar de andere kant.

(De tekst gaat verder na de video)

De Oude Bakkerij aan Wijk 4-20 is meer dan de naam doet vermoeden. Naast eerlijk brood en banket - 'Wij bakken puur,' zegt Johanna - kunnen mensen hier terecht voor een goede kop koffie en lunch. Per 1 juli gaat bovendien de avondkaart in en kan er ook worden gedineerd bij De Oude Bakkerij.

Bouwval

Hendrika en Johanna Jonkers zijn er klaar voor: de voorbereidingen hebben wat hen betreft lang genoeg geduurd. Moeder en dochter tekenden dan ook niet zomaar voor een pand. De bakkerij was een bouwval, helemaal verpauperd en verwaarloosd. En wat bekend stond als de oude bakkerij Brouwer is een rijksmonument en staat op de lijst van bedreigd Urker erfgoed. Voor de restauratiewerkzaamheden en vernieuwingen werd dan ook nauw samengewerkt met gemeente Urk en Cultureel Erfgoed uit Amersfoort.

(De tekst gaat verder na de tweet)'Alles wat opnieuw kon worden gebruikt, hebben we herbruikt,' zegt Hendrika. 'De muur in het restaurant is origineel, dat kwam tevoorschijn vanachter het plaatwerk. Het stukje marmer in de kast bij de bakkerij, is afkomstig van de oude vitrine. Wegens nieuwe regelgeving konden we de vitrine zelf niet meer gebruiken, maar dit kon gelukkig wel.' De oorspronkelijke oven is nu een pronkstuk geworden en heeft een opvallende plek in de coffeecorner.

'We staan voor puur' 

De bakkerij is niet alleen gerestaureerd, er is ook een heel stuk extra bij betrokken. 'Dit is een oude garage,' zegt Hendrika in een ruimte helemaal aan de achterkant van het pand. Er loopt een trap naar beneden, daar bakt de banketbakker zijn specialiteiten. In een andere ruimte, tussen het restaurant en de bakkerij, zit de hypermoderne keuken. Johanna is hier druk bezig met de hapjes voor de besloten opening op donderdag. Ze maakt alles zelf, met verse ingrediënten.

'We werken niet met pakjes en zakjes,' zegt ze, terwijl ze een grote bak met desem laat zien. Het is levendig en zit vol lucht. 'We krijgen een desemlijn met ons eigen desem. We hebben ook speltdesem, dat wordt helemaal onderhouden met speltmeel,' vertelt Johanna enthousiast. 'We doen veel biologisch.' 'Duurzaam en puur, daar staan we voor,' voegt Hendrika toe.

Mensen komen hier om te onthaasten, denkt Johanna. 'Net als thuis, maar dan bij mij.'

Bekijk hier de website van De Oude Bakkerij.

Lees ook:

Oude Bakkerij opent deuren na restauratie

Zorgen om restauratie oude bakkerij Urk

Restauratie oude bakkerij op Urk van start