Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Wat is fruit?

Wat is fruit eigenlijk? Dat klinkt misschien als een gekke vraag. Fruit lijkt heel simpel, het zijn appels, peren, bananen, aardbeien, perziken en ga zo maar door.

Maar als je naar de bouw en biologische achtergrond kijkt, dan is een vrucht soms heel iets anders. En dan blijken sommige van de fruitjes die wij zo graag eten, ongelofelijk interessant te zijn.

Puur biologisch gezien is een vrucht dat wat uit het vruchtbeginsel van een bloem groeit. Dus alleen de dingen die in dat deel van de bloem worden gemaakt gelden als echte vrucht. Vaak is dat een zaadje met een voedende (bescherm)laag er omheen. Een bosbes bijvoorbeeld. Of een perzik. Op die manier geldt een korrel graan of mais ook als vrucht. Het is het meest basic element waarmee een zaadplant zich kan voortplanten.

Maar het leuke van de natuur is dat er op elk basismodel ontzettend veel variaties bestaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een aardbei. Je hebt ze de laatste tijd vast alweer zien staan, misschien zelfs alweer gegeten. Daar zitten de pitjes niet netjes elk apart in een vrucht. In plaats daarvan heeft ieder stuk fruit een heleboel pitjes aan de buitenkant. Het hele binnenste van de aardbei is gemaakt door een ander deel van de bloem. Het heet daarom een “schijnvrucht”. De echte vruchten zijn de gele pitjes die je ziet. De rest van het fruit is allemaal extra. Je zou het haast nep kunnen noemen, omdat het dus niet om de pitjes heen zit. Al die lekkere, zoete massa wordt alleen maar gemaakt om te zorgen dat dieren het fruit opeten. De pitjes worden niet verteerd en zullen ergens anders weer door het dier worden uitgepoept. Zo kan de plant zich verspreiden.

Omdat een aardbei niet alleen extra “fruit” maakt, maar ook een heleboel pitjes bij elkaar clustert, noemen we dat een “verzamelvrucht”. Ook frambozen en bramen horen bij die groep. Zij zijn immers ook opgebouwd uit een klomp vruchtjes. Al het fruit in de “verzamelvrucht”-groep bestaat uit een vergroeiing van meerdere vruchten van één bloem.

Een andere manier waarop een stuk fruit meerdere vruchten kan bevatten, is wanneer de vruchten van verschillende bloemen vergroeien. Die bloemen zitten dan meestal samen aan één punt vast, en dat is ook waar de vrucht begint te verzamelen. Voorbeelden daarvan zijn de ananas en vijg.

Stiekem bestaan er nog veel meer schijnvruchten, maar die zijn vaak moeilijker te herkennen. Kun jij bij deze vruchten zeggen of ze “echt” zijn of niet?

  1. Banaan

  2. Pruim

  3. Appel

  4. Moerbei

  5. Doperwt

  6. Kers

  7. Peer

  8. Mango

  9. Komkommer

 

 

 

 

 

Echte vruchten zijn: pruim, doperwt, kers, mango
Schijnvruchten zijn: banaan, appel, moerbei, peer, komkommer