'Aaltje' van Prins te Paard gaat in première op Urk

Urk - Op Urk gaat donderdag 7 juli de bijzondere theaterproductie 'Aaltje' van Prins te Paard in première. De voorstelling speelt zich af op de UK114, die vroeger van Lennaert Nijgh was.

Prins te Paard neemt het publiek in dit stuk mee op excursie naar een steeds zeldzamer wordend tafereel: een palingvisser.

Originele IJsselmeerkotter

In deze straattheater-achtige voorstelling is een originele IJsselmeerkotter het podium. Het publiek zit gewapend met koptelefoon en verrekijker aan de waterkant en wordt deelgenoot van de worsteling van een eeuwenoude vissersfamilie om het hoofd boven water te houden.

In de vorm van een parodie op een natuurdocumentaire wordt in deze voorstelling het leven van de jager en de prooi - het leven van de vissers en de paling - met elkaar verweven. Totdat het erop lijkt dat de vissermannen allang een andere oplossing hebben gevonden om hun voortbestaan veilig te stellen. Net als de paling.

Alarmerende ondertoon

Een luchtige voorstelling met een knipoog, maar wel met een alarmerende ondertoon. Vroeger, voor de aanleg van Afsluitdijk, waren er nog een paar duizend binnenvissers. Tegenwoordig zijn er nog enkele tientallen over en de vraag is hoe de toekomst eruit ziet voor dit oerberoep. De binnenvissers zijn aan strikte regels gebonden. Voedsel rechtstreeks uit de natuur halen: het kan in Nederland bijna niet meer. De visstand staat door allerlei oorzaken onder druk. De paling staat zelfs op de Internationale rode lijst. Dat betekent dat deze ernstig wordt bedreigd. Maar tegelijk met de vis verdwijnt er ook sluipenderwijs een beroep dat al eeuwenlang in de Nederlandse delta wordt uitgeoefend. Vist de binnenvisser straks alleen nog als bezienswaardigheid? Ligt er in de winkels straks alleen nog gekweekte vis?

UK114 van Lennaert Nijgh

Op Urk speelt de voorstelling zich af op de UK114. Deze oude IJsselmeerkotter was jarenlang het tweede huis was van dichter, schrijver en columnist Lennaert Nijgh. Na het overlijden van Nijgh is deze kotter, die nog in de staat verkeert zoals hij hem heeft bewoond, teruggekomen naar Urk. Lees hier meer over de UK114.

In de eerste week van juli wordt ‘Aaltje’ overdag gespeeld voor schoolklasssen uit Urk en Noordoostpolder. In de tweede week van juli legt ‘Aaltje’ aan in de Schokkerhaven nabij Schokland. In de vakantieperiode is de voorstelling daarna ook nog te zien in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, in Zeewolde en in Almere-Haven.

Kaartverkoop online.