Initiatiefnemers Windpark Westermeerwind koninklijk onderscheiden

Emmeloord - Pieter Meulendijks uit Emmeloord (61) en Tjitte de Groot uit Creil (72) zijn dinsdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij zijn de initiatiefnemers van Windpark Westermeerwind.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp reikte de onderscheidingen uit tijdens de officiële opening van Windpark Westermeerwind, locatie Westermeerweg  in Espel.

Lees ook: Minister Kamp opent windpark Westermeerwind

Polderpioniers

Pieter Meulendijks en Tjitte de Groot kunnen worden aangeduid als echte ‘polderpioniers’. Van oorsprong zijn polderpioniers degenen die een nieuwe start maakten in een  nieuwe en onbekende omgeving. Tegenwoordig zijn het mensen die  een bedrijf opstarten of een nieuwe markt verkennen. Dat is wat beide heren deden. Samen werkten zij meer dan twintig jaar lang aan hun droom: een windpark voor en door de polder.

(Lees verder na de vraag)

Windondernemers

Naast agrarische ondernemers werden ze windondernemers. Hun activiteiten begonnen klein met één turbine op hun eigen erf, maar gaandeweg richtten zij zich met Windpark Westermeerwind op een grotere aanpak. Een lijnopstelling van 48 turbines in het water van het IJsselmeer langs de dijken van Noordoostpolder, met een vermogen van 144 MW. Dit is voldoende duurzame stroom voor 160.000 huishoudens (de gehele provincie Flevoland).

Wildgroei voorkomen

Met deze ontwikkeling voorkwam de gemeente dat in Noordoostpolder een wildgroei van solitaire windturbines zou ontstaan. De agrariërs die op grond van het toenmalige bestemmingsplan de mogelijkheid hadden om een solitaire turbine te kunnen bouwen en exploiteren, kunnen participeren in het tot stand gekomen Windpark Westermeerwind. Naast deze participatie voor agrariërs krijgen binnenkort ook overige inwoners van Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland de kans om mee te draaien in het windpark.

Lees meer in ons nieuwsdossier: Windpark Noordoostpolder