Stationsplein
Door Kees Bakker

Geen Calimerogedrag

Dronten - Mocht het tot een juridisch geschil komen met de provincie voor wat betreft het permanent wonen in Zuiderzee op Zuid, dan is dat niet een krachtmeting waar Dronten als een soort Calimero ingaat.

Integendeel: ze doet het zelfverzekerd en overtuigd van het eigen gelijk. En terecht. De precedentwerking die de provincie vreest, lijkt vooral koudwatervrees. Zoveel buitendijkse woongebieden zijn er niet, zeker met die uistraling.

Uitzondering

Er zijn genoeg goede redenen om hier de uitzondering op de regel te maken. Want ten slotte kan een uitzondering de regel bevestigen.
Wel een merkwaardig debatje donderdag over de vermeende aanwinst die Zuiderzee op Zuid is.

Gratis parkeren!

Want worden de bewoners daar er wel toe bewogen gebruik te maken van voorzieningen als horeca en detailhandel in Dronten? Of gaan ze naar Harderwijk, vroeg Leefbaar Dronten zich af? Tja. Je kunt moeilijk zeggen ‘U mag er voortaan wel permanent wonen, maar dan moet u wel boodschappen doen in Dronten of Biddinghuizen!’ Dat zou pas een precedentwerking hebben. Maar ook hier past Dronten geen Calimerogedrag: gooi er een foldertje in de bus dat het parkeren in Dronten en Biddinghuizen gratis is, en ook de bewoners van dure appartementen gaan vast wel overstag.