Stationsplein
Door Kees Bakker

Gruwelijke details

Lelystad - We hadden vorige week gruwelijke details in de krant over de moord op de 15-jarige Fleur van der Mark en haar 41-jarige moeder Manon Pieters eind vorig jaar in de Waterwijk. De vraag is of dat nodig is. Het antwoord daarop is ja.

Schokkend

Het moet voor nabestaanden schokkend zijn geweest bij de pro-formazitting aanwezig te zijn en daar de details te horen. Tegelijkertijd zijn die details wel nodig om de zwaarte van het misdrijf in te kunnen schatten. Een ander mens doden is natuurlijk nooit goed, maar er zijn gradaties. Deze specifieke dubbele moord is echter zo onvoorstelbaar meedogenloos en weerzinwekkend, dat er geen enkele twijfel over kan bestaan dat als de verdachte veroordeeld wordt, het een hele zware straf zal zijn. Dat is nodig, om de maatschappij tegen iemand die zoiets doet te beschermen.

Rechtsgevoel

Om de zwaarte van een straf op de juiste manier te kunnen inschatten, ook als lezer, heb je wel de details van het misdrijf nodig. Als je dan details gaat verhullen of verzwijgen als krant, ben je het rechtsgevoel aan het beïnvloeden. Want dat het rechtsgevoel geschokt is, lijkt me duidelijk. Maar iedereen moet na een rechtszaak ook zelf kunnen uitmaken of het hersteld is, of er recht is gedaan.

Lees meer in het dossier: Dubbele moord op Manon Pieters en Fleur van der Mark