Overvallers van juwelier horen celstraf eisen

Oldemarkt - De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen geeist tegen drie mannen die terecht staan voor de gewelddadige overval op een juwelier in Oldemarkt in januari van dit jaar.

Tegen een 26-jarige man uit Rotterdam werd zes jaar gevangenisstraf geeist. Tegen een 23-jarige man uit Leeuwarden en tegen een 21-jarige man uit Oldemarkt eiste de officier een gevangenisstraf van vijf jaar.

Bivakmutsen en vuurwapens

In de vroege ochtend van 12 januari 2016 komen kort voor negen uur drie mannen met bivakmutsen en vuurwapens de juwelierszaak binnen. De juwelier loopt vanuit de werkplaats de winkel binnen, waar hij oog in oog komt te staan met de overvallers. Er ontstaat een worsteling, waarbij de juwelier onder andere met de kolf van een vuurwapen op zijn hoofd wordt geslagen. De vrouw van de juwelier komt met een knuppel de winkel binnen, maar ook zij wordt bedreigd met een vuurwapen. De overvallers verlaten uiteindelijk de winkel met een buit van ruim 26.000 euro, waarvan nog ruim 15.000 euro aan sieraden niet terug is gevond

Vlucht

Na de vlucht van de overvallers is de bedreigende situatie nog niet ten einde. Verschillende omstanders proberen de daders te pakken, en ook zij worden bedreigd. Ondanks deze bedreigingen wordt de 23-jarige man uit Leeuwarden door omstanders tegen de grond gewerkt, nadat hij is gebeten door een hond.

Ook de eigenaar van een viskraam in Oldemarkt zet samen met een collega de achtervolging in. De 26-jarige Rotterdammer haalt - tevergeefs - de trekker over richting zijn achtervolgers. Dat er niet daadwerkelijk is geschoten, komt doordat de patroonhouder van het vuurwapen in de juwelierszaak was achter gebleven.

De 26-jarige man wordt uiteindelijk door de eigenaar van de viskraam met een gietijzeren pot op zijn hoofd geslagen en overmeesterd. De 21-jarige man uit Oldemarkt weet te ontkomen, maar wordt 's avonds alsnog in zijn woonplaats aangehouden.

De officier van justitie acht de diefstal met geweld en de bedreiging met geweld van diverse personen bewezen. Dat er sprake is van een overval in vereniging, door vermomde en gewapende daders, werkt volgens de officier strafverzwarend. Ook het letsel bij de juwelier weegt mee in de strafeis.

Impact

De officier stond stil bij enorme impact die de overval heeft gehad op het echtpaar. `Het is niet wat de verdachten weg genomen hebben, het is wat ze achterlaten' zo citeerde de officier de woorden van de juweliersvrouw. `'De psychische impact is enorm. De deuren zitten standaard op slot, de gordijnen zijn dichtgetrokken en het gevoel van veiligheid in je eigen omgeving is weggenomen'', aldus de officier van justitie. Ook in de omgeving dreunt de overval nog na: `'Bij de omstanders, de Urker visboeren en de buurtbewoners die met gevaar voor eigen leven twee van de drie overvallers hebben weten aan te houden. Ook zij zijn bedreigd en kennen slapeloze nachten.''

Bij de strafeis hebben tot slot de persoonlijke omstandigheden en het strafrechtelijk verleden  van verdachten een rol gespeeld. Alles afwegende vindt de officier voor de 26-jarige Rotterdammer, gezien zijn strafblad, de hoogste strafeis op zijn plaats. Hij hoorde zes jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen de 23-jarige man uit Leeuwarden en tegen de 21-jarige man uit Oldemarkt werd vijf jaar geeist.

De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, doet op 9 juni uitspraak.